Radio Reşiţa vă invită în prejma sărbătorilor să întindem o mână de ajutor bolnavilor de cancer!

Lucrările la departamentul de cercetare a Clinicii Nera au fost finalizate şi toată aparatura a fost instalată. Centrul va fi organizat într-o structură arhitecturală de tip sanatoriu şi va avea 42 de saloane. Pentru ca această unitate medicală să-şi deschidă porţile mai repede echipa Radio Reşiţa organizează o acţiune umanitară de strângere de fonduri . Coordonatorul acestui proiect prof. univ. dr. Pavel Chirilă.

pavel-chirila-10“Nu am decât să mă bucur foarte mult şi vă sunt recunoscător pentru că aţi avut această iniţiativă şi nouă ne daţi prilejul să deschidem clinica mai repede şi cetăţenilor din Reşiţa le daţi prilejul să contribuie filantropic ca să luptăm cu această boală. Cancerul s-a transformat într-o problemă mondială. Din păcate în România avem ceva mai mulţi bolnavi decât în ţările europene, aşa arată indicatorii de sănătate publică pe cancer. Nu ştim de ce se întâmplă asta. Cea mai mare incidenţă la cancerul pulmonar şi col uterin este în România. Cea mai mare mortalitate prin cancer este tot în România şi asta ar trebui să ne dea de gândit”, a precizat prof. univ. dr. Pavel Chirilă.

Clinica Nera va fi dedicată în totalitate pacienţilor bolnavi de cancer. Pacienţii vor fi îngrijiţi cu atenţie de 30 de măicuţe, absolvente de şcoală sanitară dar şi de personal specializat. Pâna în prezent în România nu există niciun centru de recuperare oncologică, iar harta incidenţei cancerului indică zona de vest a ţării cu cele mai mari valori de îmbolnăvire, a mai spus doctorul. Judeţul Caraş-Severin chiar avea nevoie de o astfel de clinică având în vedere statisticile îngrijorătoare ale Direcţiei de Sănătate Publică. Se pare că judeţul ocupă locuri fruntaşe la mai multe tipuri de cancer, cum ar fi: de sân, de col uterin şi de colon. Doar anul trecut au fost depistate  915 cazuri noi de cancer, pe lângă cei peste 7.935 de bolnavi deja înregistraţi.

Şi în România, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauză care sporeşte rata anuală de mortalitate la nivel naţional. Cancerul este o boală invazivă care, slăbeşte organismul şi distruge ţesuturile în care se instalează. Proiectul Clinica Nera este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de 5 milioane de euro, 60% din această suma fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuţie locală şi voluntară.

Coordonatorul acestui proiect este  medicul Pavel Chirilă. Născut la Slatina Nera în judeţul Caraş-Severin a ajuns un medic de renume, după ce s-a impus în lupta cu cancerul. Acesta a ales să lupte cea mai gravă maladie, în localitatea natală, punând aici bazele primei Clinici de Recuperare Oncologică din România. O mare parte din fonduri au fost strânse prin Fundaţia „Sfânta Irina” din București, fondată de acesta. Practic bolnavii aflaţi în recuperare după tratamente împotriva cancerului se pot interna aici pentru cel puţin 30 de zile.

“În societatea în care trăim, cu tehnica existentă, cancerul poate fi prevenit printr-un stil de viață corect. Un control de rutină niciodată nu strică deoarece prevenţia este de 1000 de ori mai puţin costisitoare decât terapia oncologică”, spunea prof. univ. dr. Pavel Chirilă.

În perioada 19-24 decembrie, Radio Reşiţa se mută în mijlocul vostru, în Parcul Tricolorului. Vă aşteaptăm la “Căsuţa de sticlă”. Sub sloganul “Muzică pentru viaţă”, vom încerca să strângem fonduri pentru bolnavii de cancer. Totul la vedere pentru clinica de recuperare oncologică de la Slatina Nera, singura din România. Împreună putem oferi viaţă! Împreună îi putem ajuta!

Daiana Roşca