Închisoarea unde toţi infractorii visează să ajungă. Condiţii de LUX

Închisoarea Halden din Norvegia nu prea poate fi numită închisoare sau penitenciar. Asta din cauza luxului în care stau prizonierii. Bineînţeleş este un lux pentru noi, cei care suntem obişnuiţi cu închisorile supraaglomerate. Dar pentru norvegieni, este totul în regulă.

Halden a fost construită în 2010, cu o finanţare de 250 de milioane de dolari. Pentru aceşti bani s-a construit o închisoare care le oferă deţinuţilor condiţii de trai superioare chiar şi condiţiilor de acasă.

O zi în acest loc este precum o zi într-un centru de lux. De ce? Pentru că sistemul din Norvegia a decis că deţinuţii trebuie să fie îngrijiţi şi ajutaţi să se reintegreze în societate.

Jurnaliştii de la Apador au fost în această închisoare pentru a vedea cum sunt trataţi deţinuţii şi care le sunt condiţiiloe. Un prânz în “prison style” constă în omletă cu legume şi şuncă, salată, suc de portocale şi cafea.

Şi deţinuţii dar şi gardienii mănâncă aceleaşi lucruri. Şi de ce nu ar face-o, până la urmă? Mâncarea vine în caserole care sunt încălzite în bucătăriile din fiecare corp de închisoare.

Dacă nu le place mâncarea primită, ei pot să-şi cumpere produse de la supermarketul intern şi pot să-şi gătească singuri. Pot sta în livingul pus la dispoziţie (câte unul la fiecare 10-12 celule).

Toţi spun că Halden nu este un penitenciar, ci mai mult un experiment. Asta pentru că nu toate închisorile norvegiene arată la fel.

Fiind construit pe o suprafaţă de 30 de hectare (inclusiv curtea exterioară), locul respectiv arată mai degrabă cu o şcoală sau un spital, nicidecum cu o închisoare. Un fost director de puşcărie subliniază faptul că deţinuţii nu pot fi mai liberi de atât. De ce? Pentru că în Halden nu există gratii la ferestre, nu sunt turnuri de supraveghere pe ziduri, nici sârmă ghimpată, nici gard electric. Nu sunt camere de luat vederi pe holuri, în clase sau ateliere. Pare greu de crezut, dar gardienii nu poartă nici arme.

Sistemul este aplicat într-un alt mod faţă de un penitenciar normal. Conceptul inovator se numeşte “securitatea dinamică”- el se bazează pe amestecarea gardienilor printre deţinuţi, aşa încât orice conflict se aplanează prin discuţii, la faţa locului.

Halden găzduieşte azi 258 de deţinuţi (e a doua închisoare ca mărime din Norvegia) şi are 290 de angajaţi pentru asta. Iar filosofia aplicată aici este comună în tot sistemul penitenciar norvegian: viaţa în închisoare trebuie să fie la fel de normală ca aia de afară, minus libertatea. Pedeapsa nu trebuie să fie mai aspră decât e nevoie pentru ca infractorul să poată fi ajutaţ încă din prima zi de detenţie, să se pregătească pentru eliberare, scrie apador.

La intrarea în această închisoare, deţinuţii se pregătesc printr-un curs de “pregătire pentru viaţa carcerală”. După aceea, urmează alte cursuri care îi vor ajuta să revină în societate cu ceva în plus.

Are Hřidal, directorul de la Halden, zice că ţelul lor e ca „deţinutul să muncească, să plătească taxe, să aibă o familie şi o motivaţie”.

Halden e o închisoare de maximă siguranţă, unde sunt închişi criminali, violatori, bolnavi psihic, consumatori de droguri şi infractori mărunţi. Dar cu toate astea, numai 20% dintre deţinuţi recidivează, scrie EVZ.ro.

De același autor

Related Articles