4 zile cu teme majore în politica americană

Într-o serie de sinteze, agenția DPA pune față în față pozițiile candidaților la președinția SUA Hillary Clinton și  Donald Trump pe temele majore ale politicii americane: politica externă, imigrație, comerț, economie, locuri de muncă, impozite, asigurări medicale, avorturi, pedeapsa cu moartea, portul de armă și criminalitate.
Fosta primă doamnă și secretar de stat Hillary Clinton se înscrie în general, dar nu în toate cazurile, pe linia Partidului Democrat și a politicilor președintelui Barack Obama. Omul de afaceri Donald Trump este de multe ori în afara pozițiilor tradiționale ale Partidului Republican.
În politica externă, Clinton este în general pe linia lui Obama, deși este mai dispusă la intervenții militare. Ea dorește reevaluarea completă a politicii față de Siria, dar a exclus trimiterea de trupe americane în Irak și Siria.

Trump dorește resetarea întregii politici externe a SUA, conform sloganului ” America First” (Mai întâi America). El a afirmat că aliații Statelor Unite, cum ar fi statele europene membre NATO și  Japonia, ar trebui să platească pentru protecția militară americană. Angajamentele militare americane ar trebui reduse, iar lupta împotriva terorismului ar urma să fie intensificată. Trump îl apreciază pe președintele rus Vladimir Putin.

Clinton este pentru închiderea închisorii de la Guantanamo și este împotriva torturării suspecților de terorism. Trump este de părere că trebuie folosită în continuare închisoarea din Cuba, iar waterboarding-ul – tortura prin simularea înecului – ar trebui permis.

În 2012, Clinton – la vremea respectiva secretar de stat – a numit Tratatul Trans-Pacific /TTP) “standardul de aur” al tratatelor comerciale. În campania electorală, ea a cedat extremei stângi a Partidului Democrat și afirma ca se va opune tratatului, care încă nu a fost ratificat și că nu va semna niciun acord defavorabil Statelor Unite.

Trump nu dorește niciun fel de tratate de liber schimb, despre care afirmă că duc la pierderea de locuri de muncă în America. Tratatul trilateral NAFTA între Canada, SUA și Mexic este după părerea sa “cel mai prost acord comercial din toate timpurile”.

TTP si TTIP (tratatul transatlantic pentru investiții și comerț, în curs de negociere între SUA și UE) nu vor fi aplicate sub o eventuală președinție Trump. Linia sa este departe de a Partidului Republican, care sprijină tradițional deschiderea piețelor. Candidatul este critic și față de relațiile comerciale cu China care “jefuiește” SUA prin politici comerciale neloiale.

Sursa: ziare.com

De același autor

Related Articles