[VIDEO-FOTO] Cutremur de 7 grade în Bucureşti: 3.910 răniţi şi 1.500 decedați, doar în Bucureşti

Scenariul exercițiului ”SEISM 2016” arată că după primele 12 ore de la producerea cutremurului de peste 7 grade pe scara Richter s-au înregistrat în Capitală 3.910 persoane rănite, 1.500 decedați și 2.600 de persoane sinistrate.

În București au fost salvate de sub dărâmături 125 de persoane, iar alte aproximativ 3.200 au primit asistență medicală de urgență și primul ajutor calificat, unele în corturi de prim ajutor, altele în cadrul spitalelor. În Iași au fost salvate 50 de persoane aflate în situații critice.

Persoanele decedate, care exced celor 300 de locuri din morgile din București, vor fi depuse în corturi și alte spații de depozitare ale Institutului Național de Medicină Legală. 105 medici legiști sunt pregătiți și vor fi mobilizați prin rotație.

După ce la prima oră au fost alertate, toate ISU locale au asigurat resurse suplimentare celor din București și Iași. Astfel, la nivel național participă la exercițiu 6.170 de pompieri cu 679 mijloace tehnice. IGAV a asigurat 4 elicoptere de mare capacitate și 7 tip SMURD; Jandarmeria Română a participat cu 1.000 de jandarmi, pre-alertați și alertați; Poliția Română a participat cu 700 de polițiști rutieri care au asigurat fluidizarea traficului rutier spre București și în capitală; Echipajele Poliției Capitalei și ale IPJ Iași au trecut la identificarea persoanelor decedate; Serviciile de ambulanță SMURD și SAJ au mobilizat 35 de ambulanțe de tip C și 328 de tip B, intervenind 89 de medici și 378 de asistenți; MApN a pre-alertat toate unitățile militare din zona Capitalei, unitățile de geniu, precum și capabilități de evacuare medicală — 9 elicoptere și un avion Spartan. De asemenea, au fost solicitate și mobilizate următoarele resurse terestre: în București — 272 militari și 37 mijloace de transport auto (camioane și basculante) și în Iași — 64 militari și 10 mijloace de transport auto (camioane, basculante, tractoare cu remorcă).

La exercițiu au mai participat alți peste 100 de reprezentanți ai instituțiilor din sistemul național de management al situațiilor de urgență, fie în cadrul Centrului de la Ciolpani, fie la centrele operative activate la nivelul ministerelor cu funcții de sprijin, conform HG 557 din 2016.

Potrivit comunicatului MAI, în cursul zilei a fost solicitată asistență internațională prin Mecanismul de Protecție Civilă, care a constatat în primă fază în 5 echipe medii de căutare-salvare urbană, ulterior fiind completată cu o a doua solicitare — după replica la seismul produs în cursul dimineții: 4 echipe grele de căutare-salvare; o echipă medie de căutare-salvare; un spital mobil; 1.000 de corturi pentru populația evacuată, suficiente pentru 10.000 de persoane;15.000 de saci de dormit; 15.000 de pături; 100 de generatoare electrice; 8.000 de vaccinuri antitetanos; 30.000 de unități de soluție cristaloidă de 0,5 l și 1 l; 200 de unități din fiecare grupă de sânge.

De asemenea pentru evaluarea situației din teren au fost solicitate imagini din satelit pentru zona București-Ilfov.

Pentru asigurarea zonelor unde s-au înregistrat efecte ale cutremurului și pentru protejarea bunurilor rămase în acestea s-au luat măsuri suplimentare de asigurare a ordinii publice prin prezența de polițiști și jandarmi în aceste perimetre.

Referitor la persoanele sinistrate, persoanele din București rămase fără locuință vor fi cazate temporar astfel: 800 pe Arena Națională, 400 la Colegiul Iulia Hașdeu, 100 la școala Generală nr. 40 și 200 la școala Gimnazială Titu Maiorescu.

Restul persoanelor rămase fără locuință în București vor fi cazate în județele Giurgiu, Argeș, Dâmbovița, Ialomița, Călărași și Teleorman, în clădirile primăriilor, unităților de învățământ, căminelor culturale și în săli de sport. Ministerul Economiei a mai pus la dispoziție un număr de locuri în hoteluri.

Persoanele din Iași rămase fără locuință vor fi adăpostite în județele Vaslui, Neamț, Suceava și Botoșani.

AGERPRES

Cele mai citite

Related Articles