Federaţia Internaţională şi cea Europeană a Jurnaliştilor, împreună cu instituţia afiliată din România, MediaSind, cer parlamentului de la Bucureşti să nu elimine taxele radio-tv.

Organizaţiile atrag atenţia că renunţarea la acestea va duce la creşterea dependenţei de factorul politic a posturilor publice de Radio şi Televiziune. Într-un comunicat al Federaţiei, preluat şi de Paltforma pentru Protecţia Jurnalismului a Consiliului Europei, se mai arată că valoarea actuală a taxei TV în România este de 0.8 euro pe lună, iar cea pentru Radio de 0.6 euro, fiind cele mai scăzute din Europa.

Potrivit unui studiu efectuat recent de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, sistemul taxelor Radio-TV este cel mai stabil şi transparent mod de a finanţa organizaţiile media publice.

Preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Adrian Iorgulescu apreciază că preconizata anulare a taxei radio -tv are o tentă electorală şi populistă. Finanţarea direct de la bugetul de stat a Societăţilor publice de radio şi televiziune ar putea determina unele presiuni politice asupra conţinutului emisiunilor şi a activităţii jurnaliştilor, a mai spus Adrian Iorgulescu.

Reamintim că proiectul de lege iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea care prevede anularea a 102 taxe nefiscale, între care şi abonamentul radio-tv, a trecut în timp record de prima cameră sesizată, Senatul, iar acum se află la Camera Deputaţilor, unde ar putea intra la votul final marţea viitoare.

Daiana Roşca