[AUDIO-FOTO] Sărbătoare la palat: Atmosfera Reşiţei de altădată retrăită după două secole

Nostalgii, cânt şi joc la Palatul Cultural din Reşiţa în seara deschiderii unui eveniment cu tradiţie în capitala Banatului de Munte.

Eveniment de marcă pentru Banatul Montan, Zilele Palatului Cultural au debutat în această seară la Reşiţa şi continuă să menţină vie tradiţia evenimentelor culturale ale secolului al 19-lea. Nicolae Plujar – preşedintele Asociaţiei Reşiţa Română, organizatorul evenimentului:

“Încercăm să menţinem vie cultura muzicii corale şi a fanfarelor în Banatul de Munte. Acest festival s-a dorit de la început a fi puţin altfel, să fie altceva faţă de tradiţionalele serbări care sunt în oraş. De aceea şi cu Filarmonica “Banatul” din Timişoara am creat tradiţie în ai aduce an de an pe scena reşiţeană. Ne bucurăm de faptul că avem un octombrie frumos şi oamenii pot să vină şi să stea aici în faţa palatului şi să se simtă exact aşa cum a fost în perioada interbelică sau în anii 1800 în Reşiţa Română.” 

Şi în acest an, publicul a venit în număr mare să redescopere frumuseţile culturale ale Reşiţei de altădată. Am stat de vorbă cu unii dintre cei care şi-au amintit ce a fost Asociaţia Reşiţa Română, organizatorul principal al evenimentului, odinioară:

“Bunicii şi străbunicii noştri au ridicat această clădire tocmai pentru a avea un loc în care să se simtă bine, să se relaxeze, să danseze. Au avut o echipă de teatru, dansuri, cor. Eu m-am bucurat foarte mult când am reuşit să le refacem pentru că s-a întors la ceea ce a fost construit, adică să fie al reşiţenilor şi folosit pentru ei. Părinţii mei se mândreau cu Reşiţa Română şi mi-au transmis dintotdeauna această mândrie de a aparţine acestor locuri, pentru că au considerat dintotdeauna că aici s-au pus bazele oraşului Reşiţa.”

O prezenţă mereu plăcută la astfel de evenimente este reşiţeanul Doru Morariu, dirijor la Filarmonica din Iaşi şi promotorul municipiului de pe Bârzava pe harta culturală a Europei. Cu ce impresii a venit acasă la cea de-a V-a ediţie a Zilelor Palatului Cultural din Reşiţa, am aflat de la acesta:

“Mă bucur că e al cincilea an de când s-a inaugurat acest festival, această manifestare şi mă bucur că a trăit cel puţin 5 ani şi-i doresc să trăiască încă 105 ani. Asta datorită unor oameni de mare suflet şi mă bucur că lumea din Reşiţa se adună, iar eu sunt fericit că am reuşit să vin aici deşi la Iaşi este deschiderea stagiunii, dar am preferat să vin la Reşiţa între reşiţenii mei.”

Evenimentul a reunit în această seară în faţa reşiţenilor fanfara şi ansamblul de dansuri populare din Coştei Republica Serbia,

dar şi Corala „Lira 2000” din municipiul de pe Bârzava şi Corul Episcopiei Caransebeşului.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles