[AUDIO] Târgul de toamnă de la Răcăşdia este ameninţat de dermatoza nodulară contagioasă

192

Agenţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Caraş-Severin interzic organizarea târgurilor de animale, în special cele de bovine, pentru a preveni dermatoza nodulară. Un astfel de eveniment ar urma să aibă loc la începutul lunii viitoare, la Răcășdia. Director executiv al DSVSA, Dorin Imbrea, recomandă maximă prudenţă.

„Este interzisă orice fel de aglomerare de bovine, cel puţin pentru perioada aceasta. Nu este voie să fie organizate târguri de animale din această specie”.

În acest moment, toate transporturile cu produse de origine animală sunt oprite la frontiera cu Serbia, țară în care au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire. Sunt organizate controale permanente la vămile Naidăş, respectiv Moldova Veche, a mai spus Imbrea.

Dorin Imbrea

„La nivelul Direcției Sanitare Veterinare a fost întocmit un protocol cu autoritatea vamală, implicit cu Biroul Vamal Naidăș, în sensul că am pus la dispoziția biroului vamal trei oameni pentru a asigura permanența în Punctul de Trecere a Frontierei Naidăș. Personalul nostru trebuie să îi verifice pe toți care trec frontiera la Naidăș pentru a elimina orice fel de risc de dermatoză nodulară contagioasă la bovine pe teritoriul județului Caraș-Severin și implicit pe teritoriul României. Toate produsele de origine animală sunt confiscate, deci nu dăm voie să intre pe teritoriul României”.

Măsuri preventive similare au fost luate şi în celelalte judeţe de graniţă cu Serbia şi Bulgaria şi ele vor fi active cel puţin până la sfârşitul lunii noiembrie.

(Sebastian Dragomir)