[FOTO] Mii de credincioși, la Crucea-monument de pe Muntele Mic

Zeci de clerici și zeci de ostași ai Armatei Române, alături de ei fiind mii de credincioși, au întâmpinat moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, la intrarea din stațiunea Muntele Mic. În sunetul fanfarei armatei, pelerinii au urcat în procesiune cu sfintele moaște până la crucea-monument, la baza căreia a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria.

Pe tot parcursul Sfintei Liturghii credincioșii prezenți au avut posibilitatea și bucuria de a se închina moaștelor sfântului ocrotitor al Banatului, ce se află la Catedrala mitropolitană din Timișoara. La momentul potrivit un număr foarte mare dintre ei s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Ca de fiecare dată și la cea de-a 11-a ediție a Pelerinajului de pe Muntele Mic au fost prezenți printre credincioși și autoritățile centrale, județene și locale, precum și alte oficialități civile și militare. De asemenea au fost prezenți și elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.

Un plus de lumină pentru acest eveniment a venit din partea celor peste 200 de copii și tineri, din centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului, care s-au alăturat pelerinajului și care s-au rugat la Sfânta Liturghie și s-au închinat sfintelor moaște.

La invitația Preasfințitului Părinte Lucian, cu nevrednicie l-am însoțit pe mitropolitul Banatului, pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, pe Muntele Crucii, unde în urmă cu 80 de ani credincioșii din această parte de țară au ridicat o cruce în memoria ostașilor români căzuți în primul război mondial. A fost un moment emoționant și pentru mine, deoarece se împlinesc 100 de ani de când Armata Română a intrat în război și din familia mea un unchi pe nume Teodor nu s-a mai întors. De aceea astăzi m-am rugat mai mult ca Dumnezeu să-i odihnească în pace pe toți eroii neamului nostru românesc. Totodată numărul mare de credincioși, printre care foarte mulți tineri, demonstrează că această credință pe care o avem de la strămoșii noștri încă este vie aici în părțile Banatului”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan.

La final General-locotenent Adrian Tonea, locţiitor al Şefului Statului Major General, a conferit din partea Armatei Române, Înaltpreasfințitului Ioan și Preasfințitului Lucian, „Emblema de Onoare a Statului Major General”.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru eroii bănățeni căzuți pe câmpurile de luptă, dar și pentru ctitorii care au înălțat sfânta cruce de pe Muntele Mic.

În continuare au fost depuse coroane din partea bisericii, autorităților județene și locale, a poliției și armatei. De asemenea a fost prezentat un ceremonial militar din partea detașamentului de onoare a Brigăzii 18 Infanterie Banat.

Diac. Pavel Canea

 

De același autor

Related Articles