[AUDIO-FOTO] Radio Reşiţa şi ISU Semenic îţi poartă de grijă! Noi îţi “montăm” detector de fum

173

Campaniile preventive ale pompierilor, prezentate în emisiunea „Oameni MAI aproape de tine” nu au rămas fără ecou. Concursul organizat pe frecvenţa 105,6 FM, cu ocazia Zilei Informării Preventive s-a bucurat de succes şi a stârnit interesul ascultătorilor. Aceştia au dovedit că ştiu principalele măsuri care trebuie adoptate în situaţii de urgenţă. ISu Caraş-Severin şi EON au oferit detectoare de fum celor care au ştiut să răspundă corect la câteva întrebări referitoare la mesajele campaniilor de informare preventivă a populaţiei: Nu tremur la cutremur şi RISC – Siguranţa nu este un joc de noroc.

În urma concursurilor organizate în programele Bună dimineaţa, Banat!, Pulsul zilei şi Sens unic, au fost premiaţi ascultători din Reşiţa, Caransebeş şi Oţelu Roşu. Aceştia consideră că iniţiativa este una bună şi că aceste mesaje de informare preventivă trebuie să ajungă la cât mai mulţi oameni.

Pentru cei care nu au ştiut răspunsul la întrebări, le oferim varianta corectă:
1. Ce trebuie să conţină rezerva (rucsacul) de urgenţă care trebuie pregătită în cazul unui cutremur?
Rezerva (rucsacul) de urgenţă trebuie să cuprindă : apă, alimente neperisabile, lanternă, aparat radio portabil, acumulatori şi medicamente de bază.
2. Cum trebuie să reacţionaţi în cazul în care cutremurul vă surprinde în exterior (afară) ?
În cazul în care cutremurul vă surprinde în exterior, trebuie să vă îndepărtaţi de clădiri, stâlpi, cabluri de electricitate, copaci sau alte obiecte care vă pot vătăma.
3. Ce trebuie să faceţi în cazul în care simţiţi miros de gaz în interiorul locuinţei?
Trebuie luate următoarele măsuri: să se stingă toate focurile, să se deschidă imediat uşile şi ferestrele, să nu se manevreze aparate electronice, să nu se aprindă lumina, să nu se verifice cu flacără instalaţiile de gaze naturale, să se sune imediat la dispeceratul de urgenţă al E.ON Gaz Distribuţie.
4. De câte ori pe an este recomandat să apelaţi la firmele de coşărit sau persoanele autorizate în acest sens pentru a face verificarea şi curăţarea coşurilor de fum?
Este recomandat ca verificarea şi curăţarea coşurilor de fum să se facă de cel puţin două ori pe an – obligatoriu o dată înaintea începerii sezonului rece.

La rândul lor, „Oamenii MAI” sunt bucuroşi că pot disemina mesajele cu caracter informativ către un public cât mai larg, în condiţiile în care Radio Reşiţa este numărul 1 în Banat. Colonelul Corina Braje spune că acest parteneriat cu postul public de radio va continua pentru că avem cu toţii de câştigat.

În noua grilă de programe de la Radio Reșița, emisiunea „Oameni MAI aproape de tine” se difuzează pe 105,6 FM în fiecare zi de marţi şi joi, de la ora 14.15. Invitaţi sunt angajaţi din Poliţie, Inspectoratul pentru situaţii de urgenţă, Jandarmerie, Poliţie de frontieră sau din alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.

(Sebastian Dragomir)