[FOTO] Moment istoric la Vatican: Maica Tereza a fost declarată Sfântă

Maica Tereza, laureată a premiului Nobel pentru Pace, a fost declarată Sfântă de către Papa Francisc, la începutul unei ceremonii de canonizare oficiate în Piaţa Sfântul Petru.

Maica Tereza a fost sanctificată de Papa Francisc într-o ceremonie care a avut loc la Vatican, la care au participat mii de oameni, între care 13 şefi de state şi de guverne, sute de jurnalişti, dar şi 1.500 de oameni ai străzii, care au fost aduşi cu autobuze la Roma, informează BBC.

Cardinalul Angelo Amato a citit o scurtă biografie a realizărilor Maicii Tereza, apoi Papa a canonizat-o în numele Bisericii Catolice.

“După deliberări şi rugăciuni, şi după ce am căutat sfatul mai multor fraţi episcopi, o declarăm şi definim pe Binecuvantata Tereza din Calcutta Sfântă şi o alăturăm sfinţilor, hotărând să fie venerată ca atare de întreaga Biserica”, a spus Papa Francisc.

proxy

Născută în 1910, intr-o familie de albanezi catolici din Skopjie, Maica Tereza s-a dedicat de-a lungul vieții semenilor săi: a îngrijit copii, a alinat suferințe, a deschis o școala în aer liber și o casă pentru cei fără adăpost și a convins autoritățile indiene să facă donații pentru această cauză. La 12 ani se simtea atrasa de Biserica, iar la 18 ani a plecat la Dublin, in Irlanda, unde s-a alaturat unui ordin de calugarite, in 1928. France Presse amintește că Maica Tereza a fost distinsă, în 1979, cu Premiul Nobel pentru Pace, iar în 2003, la  6 ani după ce a muriţ a fost beatificată de către Papa Ioan Paul al II-lea.

Sute de calugarite ale Missionaries of Charity au participat la eveniment, alaturi de 13 sefi de state si de guverne.

”Si-a dat inima lumii. Mila, iertare, lucruri bune. Este inima unei mame a saracilor”, a spus un pelerin pentru agentia Associated Press.

Ceremonia de la Vatican a putut fi urmarita pe ecrane de mari dimensiuni amplasate la Mother House din Calcutta.

“Este o zi de sarbatoare si multumire si de multe, multe binecuvantari”, a spus Mary Lysa, de la Mother House.

Cunoscuta pentru munca in beneficiul nevoiasilor din India, unde si-a petrecut cea mai mare parte din viata, doua vindecari miraculoase, dupa moartea Maicii Tereza, in 1997, au fost atribuite demersurilor sale.

Maica Tereza a fost beatificată in 2003, de Papa Ioan Paul al II-lea. Beatificarea, care necesita infaptuirea unui miracol, este ultima etapa inainte de sanctificare.

In 2002, Vaticanul a stabilit că o femeie din India care avea o tumoare la stomac a fost vindecata miraculos, dupa ce s-a rugat la Maica Tereza.

Papa Francisc a recunoscut, in urma cu un an, un alt miracol, atribuit Maicii Tereza – vindecarea inexplicabila a unui barbat care suferea de o maladie cerebrala mortala.

De obicei, este nevoie de zeci de ani ca oamenii sa fie sanctificati, insa beatificarea acordata de Papa Ioan Paul al II-lea a grăbit acest proces. Papa Francisc va incheia sactificarea Maicii Tereza cu o ceremonie, în luna noiembrie.

Sursa: Radio România

Foto: Agerpres

De același autor

Related Articles