[UPDATE] O rețea de traficanți de migranți a fost anihilată de DIICOT Timișoara

153

UPDATE

În urma audierilor, procurorul de caz a decis ca subcomisarul Mârza şi fostul agent Traian Ciul să fie cercetaţi penal în stare de libertate, sub control judiciar. Ofiţerul DGA, Silviu Popescu, a fost audiat după ce anchetatorii au stabilit că poliţistul a închiriat o casă unuia dintre membrii reţelei, iar acolo au fost adăpostiţi migranţi. După ce a dat declaraţii, Popescu a plecat fără a fi pus sub acuzare, scrie pressalert.ro

*****************

Mai mulţi poliţişti de frontieră din Arad sunt acuzaţi că au lăsat să intre în ţară, ilegal, migranţi. În această dimineaţă au fost făcute mai multe descinderi la adrese din Arad. Anchetatorii susţin că rețeaua era extrem de bine organizată și era coordonată de la mii de kilometri de un cetățean israelian din Palestina. Acesta era cel care se ocupa de racolarea transfugilor afro-asiatici, care veneau din Turcia prin Bulgaria în România. De aici erau preluați de un turc care se ocupa de organizarea transportului migranților ajunși în țara noastră și de racolarea altora din centrele pentru refugiați din Timişoara şi Bucureşti. Migranţii erau transportaţi la Arad unde erau cazaţi o zi sau două într-o casă din oraş, apoi erau trecuţi peste graniţă spre vestul Europei. Pentru aceste servicii, plăteau sume cuprinse între 700 şi 2.000 de euro de persoană.

Opt persoane vor fi duse la audieri la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Timişoara.

Potrivit jurnaliştilor de la pressalert.ro, gruparea beneficia de sprijinul a doi polițiști de frontieră – subcomisarul Sergiu Mârza, care lucrează pe linia combaterii infracționalității transfrontaliere în cadrul Poliției de Frontieră Arad și Traian Ciul, la momentul investigațiilor agent tot la IJPF Arad. Aceștia erau cei care făceau pe antemergătorii mașinilor care transportau migranți și asigurau trecerea lor peste graniță în Ungaria.

„În perioada 2011 – 2016, poliţiştii de frontieră au documentat activitatea infracţională a unei grupări de criminalitate organizată transfrontalieră specializată în traficul de migranţi. În cauză, există suspiciunea ca activităţile infracţionale desfăşurate de către membrii grupului infracţional au fost favorizate şi sprijinite de către lucrători de poliţie, respectiv un ofiţer de poliţie de frontiera şi un fost agent de poliţie de frontieră din cadrul S.T.P.F. Arad, precum şi un lucrător din cadrul DGA – Serviciul Judeţean Anticorupţie Arad. Documentarea activităţii infracţionale a beneficiat de sprijinul de specialitate al S.I.P.I. Timiş şi a fost necesară extinderea acesteia până în prezent, din cauza faptului că o parte din membrii grupului infracţional organizat au fost arestaţi de către autorităţile ungare”, se arată în comunicatul Poliţiei de frontieră.

(Sebastian Dragomir)

Foto: pressalert.ro