Atenție la urși! Administrația Parcului Național Retezat recomandă turiștilor prudenţă

Turiștii care aleg să meargă în Retezat sunt sfătuiți să manifeste prudență maximă și să nu se aventureze pe traseele nemarcate. Și asta din pricina urșilor care pot ataca, așa cum s-a întâmplat, în urmă cu câteva zile, când un cioban, de la o stână aflată mai sus de Poiana Pelegii, pe partea dreaptă a pârâului Bucura, a fost rănit grav de un astfel de animal.

În încercarea de a-și apăra oile, ciobanul a fost rănit de urs în zona toracelui, a spatelului, dar și a picioarelor. Totul s-a petrecut la o stână amplasată pe așa numita “Potecă de pe Bătrâna”, o potecă nemarcată, în partea centrală a masivului Retezat. După ce a fost atacat de urs, fiind singur la stână în momentul acela, ca să își salveze turma, ciobanul a plecat spre casă, peste Curmătura Bucurei, pe valea Pietrele. Acolo a fost zărit de un grup de turiști care au sunat la 112. La scurt timp, în zona cabanei Gențiana, rănitul a fost găsit de salvamontiști și transportat până la Cârnic, de unde a fost preluat de o ambulanță SMURD și dus la spitalul din orașul Hațeg. În urma îngrijirilor medicale primite, ciobanul este acum în afara oricărui pericol.

Ca urmare a acestui incident, administrația Parcului Național Retezat sfătuiește turiștii să fie atenți. „E periculos pe potecile nemarcate. Recent, un om a fost rănit de un urs, în zona centrală a Retezatului. Ca să scadă riscul de a se întâlni cu carnivorele, atragem atenția turiștilor că trebuie să meargă pe traseele marcate, să campeze doar în locurile permise, să nu lase în urmă resturi alimentare și ambalaje și să aibă grijă ce alimente iau cu ei la munte. Urșii și alte animale sălbatice sunt atrași de mirosul de mâncare”, arată reprezentanții Parcului Național Retezat.

Foto: arhiva

De același autor

Related Articles