[AUDIO] Gunoiul, o problemă de actualitate în Caraş-Severin. Doar primarii nu sunt interesaţi

92

Garda Națională de Mediu este nemulțumită de modul în care sunt gestionate deșeurile în Caraș-Severin. Gravitatea problemei constă în faptul că nici până acum nu există un operator pentru haldina ecologică care este terminată, deşeurile judeţului fiind duse la sute de kilometri distanţă pentru a putea fi eliminate. Șeful comisariatului județean, Gheorghe Muntean spune că autoritățile locale sunt total neinteresate de această problemă care poate aduce sancțiuni României.

„Suntem în situaţia de a fi sancţionaţi pecuniar de Curtea de justiţie europeană pe infrigement, pe depozitele de deşeuri municipale. La şedinţa de instruire a primarilor, de la începutul acestei săptămâni, organizată în Băile Herculane, edilii nu au participat, deși s-au discutat și probleme de mediu. Au fost doar secretarii și contabilii. Pe domnii primari nu i-a interesat problema deşeurilor. Ei sunt principala verigă de la care pleacă cursul deşeurilor.”

 

Muntean

La ora actuală, deşeurile menajere colectate în judeţ sunt aduse într-o locaţie din vecinatatea vechiului depozit de deşeuri al municipiului Reşiţa, unde este instalată o staţie de sortare mobilă cu capacitatea de 35.000 t/an.

După sortare, deşeurile reziduale s-au eliminat în mai multe locaţii: la depozitul neconform din localitatea Vulcan, jud. Hunedoara, administrat de SC Pregoterm SA Vulcan, la haldina municipiului Craiova, la haldina municipiului Oradea, precum şi la haldina din localitatea Măldăreşti – Horezu.

(Sebastian Dragomir)