[AUDIO] Autorităţile locale din Reşiţa vor să regenereze cartierele sărace

131

La Primăria Reșița a avut loc, astăzi, o primă întâlnire în vederea constituirii unui Grup de Acțiune Locală. Scopul declarat este de a dezvolta proiecte sociale şi de regenerare urbană în cartierele defavorizate. Beneficiare ar urma să fie persoanele aflate în risc de sărăcie și excluziune socială. Sunt vizate cartiere precum Mociur, zonele Morii Juracek sau Barajului, precum şi străzile Alunului, Turturelelor sau Mierlei. Iniţiativa de constituire a acestui GAL aparţine Primăriei, dar din această entitate pot face parte şi ONG-uri sau societăţi comerciale. Primarul Ioan Popa spune că există beneficii pentru toate părţile implicate. Administraţia locală poate reduce gradul de sărăcie şi de excluziune socială. Totodată, se reduce şi infracţionalitatea. ONG-urile pot şcolariza beneficiarii, iar firmele îşi pot găsi mai uşor forţă de muncă înalt calificată.

 

În cadrul acestei prime întâlniri s-a precizat că este necesar, pentru început un recensământ al persoanelor defavorizate. Odată deschisă linia de finanţare, Grupul de Acțiune Locală ar putea atrage 10 milioane de euro din fonduri europene.

Solicitanții eligibili sunt autoritățile locale cu responsabilități în domeniul prevenirii și combaterii marginalizării sociale în parteneriat cu actorii sociali relevanți/GAL, GAL-uri și furnizori de servicii sociale acreditați în condițiile legii.

GAL 2

Pentru constituirea acestui Grup de Acțiune Locală autorităţile locale au cerut sprijin unei firme din Bucureşti, MKBT: Make Better, specializată în conceperea și implementarea inițiativelor de dezvoltare și regenerare a comunităților.

(Sebastian Dragomir)