[AUDIO] Iubirea nu ar trebui să te transforme în sclav!

134

Campania de prevenire regională, iniţiată de Centrul Regional Timişoara din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, a fost lansată astăzi la Prefectura Timiş. De altfel, Timişul este campion în ceea ce priveşte numărul de victime traficate. Cele mai multe au fost exploatate în România, în Italia, Danemarca, Germania, Franţa sau Irlanda, spune inspectorul de specialitate Ana Maria Cordun. În cadrum emisiunii „Oameni MAI aproape de tine”, ea a afirmat că numărul de victime provenite din Timiş, Caraş-Severin şi Arad, a crescut:

„În anul 2015, în zona de competenţă a Centrului Regional Timişoara (judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Arad) s-a evidenţiat o creştere a numărului de victime ale traficului de persoane, fiind idetificate un număr de 106 victime (faţă de 92 victime identificate în anul 2014). Dintre acestea, un număr de 54 victime au fost exploatate prin muncă şi 50 victime au fost exploatate sexual. Cea mai mare parte a victimelor provin din mediul urban”.

 

 

În ceea ce priveşte exploatarea prin muncă, inspectorul Cordun a vorbit despre un caz din Timiş, similar cu cel de zilele trecute din Argeş, care a oripilat o ţară întreagă:

 

 

În cazul victimelor exploatate sexual, s-a constat că victimele au fost racolate în proporţie de 70% prin prin metoda LOVERBOY, o metodă prin care traficanţii de persoane se folosesc de ataşamentul emoţional al unei femei pentru a o obliga să se prostitueze.

“Loverboy” este una din cele mai utilizate metode ale traficantilor de persoane, în special a recrutorilor, prin care se urmăreşte înşelarea victimelor. Recrutorii reprezintă prima veriga a unei reţele de trafic de persoane. Tehnica de recrutare a tinerelor de către retelele de trafic de persoane este denumită metoda ‘prin îndrăgostire’, iar cel care o practică este denumit de către specialiştii structurilor de prevenire şi combatere a fenomenului ca “Loverboy”.

Victimele traficului de persoane sau oricine are cunoştinţă despre astfel de infracţiuni trebuie să sesizeze Poliţia la 112 sau poate suna la Telverde 0 800 800 678.

(Sebastian Dragomir)