Ilie Năstase, cel mai titrat jucător de tenis român, împlinește 70 de ani

816

Ilie Năstase, cel mai titrat jucător de tenis român şi primul număr 1 din istoria clasamentului mondial masculin, împlinește, astăzi, vârsta de 70 de ani. Președintele Klaus Iohannis l-a decorat pe fostul tenismen Ilie Năstase cu Ordinul Național “Steaua României” în grad de Comandor, șeful statului caracterizându-l pe acesta drept un ”fenomen” și un ”sportiv de vis”.  Potrivit acestuia, prin distincția acordată, statul român îi recunoaște lui Ilie Năstase performanțele și contribuția de necontestat la prestigiul internațional pe care l-a imprimat tenisului românesc.

Pe teren, Ilie Năstase a fost şi este în continuare un one-man show care și-a căpătat mai multe nume. Supranumit “Bufonul din Bucureşti” sau “Prinţul clovn”, fostul lider ATP a reușit să combine cu succes performanța și bucuria de a juca tenis, făcând jocul mult mai atractiv, atât pentru adversarii din circuit, cât mai ales pentru fanii care veneau în număr mare să-l vadă la lucru și încă o mai fac, căci “Nasty” n-a renunțat la tenis nici la 70 de ani. Participă la toate turneele destinate fostelor glorii și ridică în picioare asistența cu talentul și originalitatea sa, scrie DigiSport. Năstase a fost primul lider al clasamentului jucătorilor profesionişti de tenis, iniţiat în august 1973.

Cel mai bun român din istoria tenisului are în palmares un titlu la Roland Garros şi unul la US Open, precum şi alte 56 de trofee, la simplu. A mai disputat încă 38 de finale, printre care și două la Wimbledon. La dublu, Năstase a triumfat în 45 de turnee și a mai ajuns în 36 de finale, câștigând Roland Garros, Wimbledon şi US Open. Site-ul oficial al ATP îi face o caracterizare care spune multe despre talentul cu care Năstase a fost înzestrat.

Nu puţine au fost momentele ce au făcut din Năstase un “bad boy” al tenisului, în opinia adversarilor şi oficialilor, dar un “showman” în ochii publicului. În 1975, la Washington, Năstase şi-a scos pantoful şi l-a aruncat către un arbitru care strigase “greşeală de picior” când servea. Mimând că nu poate dezlega şireturile pentru a reîncălţa pantoful sport, adversarul său, Cliff Richey, s-a retras de pe teren. A revenit numai după ce l-a convins pe arbitru să-i acorde doar zece secunde lui Năstase pentru serviciu. Românul a refuzat şi a fost descalificat. În 1974, în optimi, la Wimbledon, Ilie Năstase evolua împotriva americanului Dick Stockton. El a luat umbrela unui spectator şi s-a poziţionat la primire, cu umbrela într-o mână şi cu racheta în cealaltă.

La ediţia din 1981 a turneului de la Roland Garros, Năstase a jucat în optimi cu americanul Terry Moor. La un moment dat, deranjat de ploaia care începuse să cadă pe arena centrală, Năstase a luat şapca unui arbitru de linie şi a vrut să servească având capul acoperit. A renunţat şi i-a aruncat şapca înapoi arbitrului, dar aceasta a căzut pe zgură şi s-a murdărit. Năstase a alergat a ridicat-o, a scuturat-o de zgură şi apoi i-a returnat-o arbitrului, iar meciul a continuat.