Secția de prosectură sau morga Spitalului Județean Timișoara a fost complet renovată. Asta, după ce timp de patruzeci de ani personalul medical și-a desfășurat activitatea în condiții mizere.

Lucrările de renovare au fost suportate de Consiliul Județean Timiș și se ridică la 365 mii euro. Pentru dotarea cu aparatură performantă, conducerea spitalului a investit 115 mii lei, bani economisiți de la Ministerul Sănătăţii. În prezent, morga dispune de zece frigidere și un congelator.

Sala în care se face necropsia a fost și ea reabilitată. Avem mese noi de autopsie, sunt unele speciale pentru că au sistem de ventilație inclus, chiuvetă, sistem de spălare, de scurgere a apei, măsuță de instrumente, mai exact este dotată cu toate facilitățile care ne permit să efectuăm o necropsie. Această sală este dotată cu mese și dușuri, se poate spăla cadavrul, se pregătește și se îmbracă înainte de a fi predat aparținătorilor și se cosmetizează, spune Alice Dema, șefa Serviciului de Anatomie Patologică din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

La rândul său, managerul unității sanitare spune că au mai fost făcute mici intervenții, însă o renovare completă nu a fost efectuată niciodată:

Este o investiție destul de importantă din punct de vedere financiar. Este o înțelegere a necesității că în sistemul sanitar trebuie intervenit masiv din punct de vedere financiar dacă vrem într-adevăr să facem pași către Uniunea Europeană, pentru că a fost inadmisibil și incomparabil cum arată acum față de câteva luni anterioare, a subliniat managerul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina.

 

Sursă:Gazeta din Vest

Daiana Roşca