[AUDIO-FOTO] Contribuţia Reşiţei la naşterea României moderne

Luni 4 iulie, începând cu orele 18, la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a avut loc a avut vernisajul expoziţiei de bază a muzeului având ca temă istoria industrială a Banatului Montan în secolele XVIII – XX, pentru a marca cei 245 de ani de industrie.

Din acest motiv, în sălile principale ale muzeului a fost deschisă o expoziţie permanentă cu piese ce prezintă evoluţia mineritului, siderurgiei şi construcţiilor de maşini. Tematica expoziţiei de bază oglindeşte  activitatea minieră şi exploatarea resurselor minerale ale Banatului Montan.

Referitor la acest eveniment, Dumitru Ţeicu, directorul Muzeului  Banatului Montan din Reşiţa, ne-a declarat:

 

Structura tematică a expoziţiei reflectă bogăţia minerală a acestei zone, exploatările miniere care s-au amenajat aici, din secolul al-XVIII -lea şi până în secolul al-XX -lea, siderurgia la Reşiţa, construcţile de maşini şi nu în ultima instanţă relaţile sociale care s-au stabilit .

Banatul de Munte a fost o zonă multiculturală până în perioada modernă.

Interculturalitatea a intervenit în perioada comunistă când s-a produs o adevărată globalizare.

Construcţia expoziţiei se bazează pe piesele originale care sunt din anii 1965-1967 şi care au fost adunate de către cel dintâi director al instituţiei, VOLKER WOLLMAN, prezent la Reşiţa cu cel de-al cincilea volum al cărţii-”Patrimoniul industrial al României”.

Tematica expoziţiei a fost îmbunătăţtă cu piese din industria reşiţeană.

Conceptul expoziíonal, elaborat de un colectiv format din Dumitru Țeicu, Ligia Boldea, Livia Magina, Adrian Magina și Felician Velimirovici, a fost ilustrat cu piese patrimoniu acumulate de Muzeul Banatului Montan în ilustrarea expoziției-TMK-Reșița, care aniversează la rându-i 15 ani de activitate,CM Bocșa și UCMR.

Donațile primite de la instituțile mai înainte invocate, de la directorii acestora, reprezintă o formă de generozitate și solidaritate cu instituția muzeografică reșițeană, dar și față de trecutul de muncă al acestei zone”.

Conducerea Muzeului  Banatului Montan din Reşiţa doreşte ca până la 1 octombrie 2016 să inaugureze un parc industrial, în curtea muzeului, despre istoria industrială a Banatului Montan.

Expoziţia doreşte să atragă atenţia asupra contribuţiei Reşiţei la naşterea României moderne.

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles