Milioane de euro nerambursabile pentru microîntreprinderile din Vest

Peste 27 de milioane de euro, fonduri nerambirsabile au la dispoziţie microîntreprinderile din zona de vest prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Agenția de Dezvoltare Regională Vest din Timişoara a început de săptămâna trecută o serie de seminarii de informare, iar unul s-a desfăşurat astăzi la Reşiţa. Deși numărul celor care au participat la această reuniune nu a fost impresionant, totuși antreprenorii s-au arătat cu adevărat interesați de posibilitățile de dezvoltare a afacerilor proprii cu ajutorul fondurilor europene, mai ales că unii au beneficiat și în trecut de asemenea facilitate, astfel că neclarităţile au putut fi lămurite cu cea mai mare promptitudine.

Pentru a depune cereri de finanţare, microîntreprinderile trebuie să îndeplinească unele condiţii, între care: să aibă între 1 şi 9 angajaţi, să poată susţine cofinanţarea de 10% şi să activeze de cel puţin un an în care să aibă profit operaţional.

Valoarea eligibilă a unui proiect trebuie să fie cuprinsă între 25 de mii şi 200.000 de euro – a precizat directorul ADR VEST, Sorin Maxim.

În scurtă vreme se vor lansa ghidurile de finanțare și pentru IMM-uri, dar şi pentru întreprinderile mari. Pentru acestea însă, cotele de cofinanţare vor fi mai ridicate, de până la 60%, deoarece Regiunea Vest are un PIB mai mare de 50% faţă de media Uniunii Europene, ceea ce a dus la creşterea acestor cofinanţări – a mai spus Sorin Maxim.

Apelul de proiecte pentru microîntreprinderi este de tip competitiv, iar cererile de finanțare se depun exclusiv prin aplicația electronică MySMIS, în perioada iulie 2016-ianuarie 2017.

Astfel de seminarii vor mai avea loc mâine la Timişoara în sala Aula Magna a Universităţii de Vest, iar joi-la Deva, în sala Spiru Haret a Inspectoratului Şcolar Judeţean.

De același autor

Related Articles