Majoritatea râurilor din Banat înregistrează depăşiri ale cotelor de apărare

Vestul ţării a ieşit de sub codul roşu de inundaţii. Hidrologii spun însă că până mâine, la ora 14:00, rămân sub avertizare cod portocaliu cursurile inferioare ale Timişului (sector aval Şag) şi Bârzavei (sector aval Moniom) din judeţele Caras-Severin şi Timiş. 

Râul Timiş, aflat sub avertizare hidrologică de cod portocaliu pe cursurile inferioare ale Timişului (sector aval Şag) – la staţia hidrologică Sadova, avem depăşire a Fazei I + 32 cm, la staţia hidrologică Lugoj, avem depăşire a Fazei I + 25 cm, la staţia  Feneş (afluent Feneş) avem depăşire de cotă de atenţie CA + 23 cm, la staţia hidrologică Turnu Ruieni (afluent Sebeş) avem depăşire de cotă de atenţie CA + 5 cm, la staţia hidrologică Valea Pai (afluent Pogăniş) avem depăşire de cotă de inundaţie CI +70 cm.

  • Râul Bârzava aflat sub avertizare hidrologică de cod portocaliu (sector aval Moniom)

– la staţia hidrologică Gătaia avem depăşire a Faza a II + 63 cm, tendinţa fiind de scădere debite şi niveluri

la staţia hidrologică Partoş avem depăşire a Faza II + 24 cm, tendinţa fiind de creştere debite şi niveluri

  • pe râul Teregova din bazinul superior al Timișului, pe sectorul staţiei hidrologice Teregova – staţiei hidrologice Caransebeș, din judeţul Caraș-Severin, avem depăşire de cotă de atenţie CA + 7 cm.
  • pe râul Bega Veche, la s.h. Pişchia, avem depăşire a Faza II + 2 cm, tendinţa fiind de staţionare
  • în bazinul Moraviţa, pe râul Moraviţa, s.h. Moraviţa, Faza I + 69 cm

La s.h. Poieni, aflată pe râul Bega, au căzut precipitaţii sub formă de ploaie care au atins într-o oră cantitatea de 76,6 l/m² , ceea ce a dus ca afluenţii Begăi, pârâul Valea Bisericii şi pârâul Saşa, să acopere şoseaua din localitatea Poieni de nămol şi apă. Pentru facilitarea scurgerii afluenţilor, au fost rupte 2 gabioane, de către forţele de intervenţie.

Specialiştii ABA Banat monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă iar formaţiile de lucru, cât şi formaţia de intervenţie, sunt pregătite să intervină în cazul în care situaţia o impune.

OBSERVATII:   zona îndiguită- vorbim de atingerea Fazelor de apărare ( FI, FII, FIII)

Zona neîndiguită – vorbim de atingerea Cotelor de apărare ( CA, CI, CP)

F I = CA= cod galben

FII = CI = cod portocaliu

F III = CP = cod rosu

 

Cele mai citite

Related Articles