Ziua internațională a energiei eoliene

Ziua internațională a energiei eoliene este marcată la 15 iunie, cu scopul de a oferi posibilitatea descoperirii acestui tip de energie, a puterii și posibilităților pe care le deține, reducând astfel poluarea cauzată de producerea energiei din arderea combustibililor fosili.

Energia eoliană reprezintă la nivel mondial unul dintre sectoarele industriale cu cea mai rapidă creștere, cu peste 100 de miliarde de dolari investiți potrivit www.windeurope.org. Numai în UE, industria eoliană a produs mai multă energie anul trecut comparativ cu folosirea cumulată de gaz și cărbune, având suficientă capacitate pentru a satisface 11,4% din consumul de energie regional, ceea ce echivalează cu necesarul pentru 87 milioane de gospodării.

Cu prilejul acestei zile, sute de evenimente publice se desfășoară peste tot în lume, de la excursii de familie și vizite la ferme eoliene, la seminarii cu participarea experților și personalităților marcante din industrie, pentru a afla cât mai multe informații și pentru a sprijini acest mod de producere a energiei. În foarte multe țări, fermele eoliene sunt în funcțiune, generând energie dintr-o sursă nepoluantă și regenerabilă. Mii de persoane sunt implicate în producția de energie eoliană, dar, în același timp, pentru foarte mulți energia eoliană reprezintă un mister.

Asociația Europeană a Energiei Eoliene și Consiliul Global pentru Energie Eoliană cooperează în organizarea evenimentelor din întreaga lume, atât pentru public, cât și pentru mass-media, pentru a oferi posibilitatea de a afla cât mai multe informații despre energia eoliană. Asociația Europeană a Energiei Eoliene (EWEA) și Consiliul Mondial pentru Energie Eoliană (GWEC) coordonează marcarea Zilei internaționale a energiei eoliene printr-o rețea de parteneri. De la lansarea din 2007, ziua dedicată energiei eoliene a cunoscut o creștere a popularității, trezind interesul atât al oamenilor simpli, cât și al specialiștilor în domeniu, potrivit www.ewea.org.

Sursa: agerpres.ro

De același autor

Related Articles