[AUDIO] Europenizare în Caraş-Severin. La Caransebeş va fi amenajat primul cimitir pentru câini şi pisici

Animalele de companie vor putea fi conduse acum pe ultimul drum, de proprietarii acestora şi îngropate, în mod legal şi în Caraş-Severin.

Animalele de companie, de care oamenii au grijă ani la rând, devin membri de familie cu drepturi depline, iar dragostea pentru aceste vietăţi capătă uneori forme extreme. De câţiva ani, mulţi iubitori de câini şi pisici aleg să-şi conducă patrupezii pe ultimul drum după toate obiceiurile. Proprietarii au astfel la dispoziţie două modalităţi, fie predau animalul la un cabinet veterinar şi contra unei taxe acesta va fi trimis spre incinerare fie optează pentru îngroparea acestuia într-un cimitir special amenajat în acest sens, spune Mădălina Buna – medic veterinar:

“Din punct de vedere legal este ca proprietarul să predea animalul la un cabinet veterinar de unde va fi trimis spre incinerare. Se plăteşte o taxă în funcţie de câte kilograme are animalul respectiv, iar a doua variantă ar fi să opteze pentru îngroparea acestuia într-un cimitir special amenajat pentru câini şi pisici…”.  

Acest lucru va putea fi realizat acum şi în judeţul nostru, la Caransebeş. Consiliul local al municipiului de pe Sebeş şi Timiş a aprobat punerea la dispoziţie a unui teren în zona Valea Mare, în vederea amenajării unui spaţiu pentru îngroparea animalelor de companie de către stăpânii acestora.

Mai mult decât atât, conform legii, toate primăriile din judeţ sunt obligate să identifice un teren pe raza localităţii pe care o administrează, în vederea amenajării unui astfel de perimetru, precizează medicul veterinar Pavel Borchescu – purtătorul de cuvânt al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin:

“Conform Ordinului 1069/ 2010 privind ecarisarea teritoriului toate primăriile ar trebui să aibă contract cu o unitate de neutralizare. În 2013 am primit o notă de serviciu prin care se prezenta ca variantă alternativă pentru eliminarea cadavrelor, identificarea unor terenuri unde ar urma ca leşurile animalelor să fie îngropate. Pe raza judeţului Caraş-Severin toate primăriile au identificat câte un teren împrejmuit într-o zonă uscată, nu umedă sau mlăştinoasă şi ne-au comunicat coordonatele GPS ale acestora…”.  

Reamintim că, în prezent deţinătorii de animale de companie din vestul ţării pot depune leşurile patrupedelor la două cimitire de profil din judeţele Arad şi Hunedoara.

Foto: www.animalzoo.ro

(Hardy Cvoica)

1 COMENTARIU

  1. Eu propun si construirea unei capele, bine-nteles pe banii contribuabililor (D-ne mare ti-i gradina !!!)
    Mai trebuie un popa si un dric si uite-asa romanii mor de foame dar avem cimitire pt. animale.

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles