[AUDIO] Povestea unei adopţii: Când l-am văzut am ştiut că el este copilul meu

Statisticile în ceea ce privește numărul copiiilor adoptați sunt îngrijorătoare. Anul acesta, peste 100 de suflete așteaptă în centrele de plasament din Caraș-Severin să fie luați acasă, să facă parte dintr-o familie. Numai că, în zilele noastre, oamenii nu se grăbesc să adopte un copil. Așa se face că, anul trecut, numai 30 de copii și-au găsit un cămin.  Din anul 2014 există o zi în care acești copii sunt sărbătoriți. Astăzi, este Ziua  Națională a Adopției. Echipa Radio România Reșița a stat de vorbă cu o femeie care a dorit să-și păstreze anonimatul. Aceasta a înfiat un băiețel acum aproximativ un an pentru că nu a reușit să aibă proprii copii.

Radio Reșița: Cum ați ajuns la această decizie?

Mama: Ne doream foarte mult să fim părinți, și pentru că nu am avut propriul copil ne-am hotărât să luăm unul, tocmai pentru că voiam să trăim sentimentele pe care le trăiesc părinții.

Radio Reșița: Câți ani are băiețelul sau fetița?

Mama: Este băiețel. Acum are 5 ani, îl avem de 1 an. De asta l-am luat mai mare, să nu trebuiască să mințim, noi am adoptat și câini și pisici și i-am dat exemplu, cum suntem părinti pentru acele animaluțe așa suntem și pentru el, îl iubim, este un copil special.

Radio Reșiţa: Cum s-a schimbat viața dvs de când a apărut el?

Mama: Foarte mult, s-a schimbat în bine, este exact ce mi-am dorit și acum când ți se îndeplinește visul cred că orice om este fericit.

Radio Reșița: Vă aduceți aminte cum a fost când l-ați văzut prima dată?

Mama: Prima dată ți se arată o fotografie, asta e procedura, apoi ești întrebat dacă vrei să îl vezi, eram nerăbdători să-l vedem, mai ales că are ochi frumoși, a fost o atracție.

Radio Reșița: În cazul în care o sa aveți propriul copil, cum se va schimba situația?

Mama: Nu se va schimba în niciun fel, el va fi fratele mai mare iar noi, cred că vom fi un exemplu pentru el.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin anunță faptul că legea adopției a suferit modificări iar  procesul de înfiere va fi mai ușor. Aceasta reglementare va intra în vigoare din luna august a acestui an.

 ,,Cuplurile vor fi încurajate să adopte copii prin scurtarea și simplificarea procedurilor dar și prin acordarea unui concediu și a unei indemnizații. Printre facilități, una importantă este că un copil poate fi adoptat chiar și fără consimțământul părinților biologici. Astfel că, dacă un copil se află într-un proces de declarare a adopţiei, aceştia nu se prezintă la două termene consecutive pentru exprimarea consimțământului,  pierd dreptul la exprimare și se consideră că este un refuz abuziv la adoptie. O prevedere foarte importantă în noua lege va fi aceea că se va acorda un concediu de acomodare de maxim 1 an care include și o indemnizatie de 1.700 de lei. În perioada în care se primește această sumă, persoana în cauză nu mai beneficiază și de banii pentru creșterea  copilului’’- a declarat pentru Radio Reșița, psihologul Camelia Bojinescu.

Andreea Lupșa

Cele mai citite

Related Articles