În acest an, Ministerul Sănătăţii nu a mai alocat fondurile necesare pentru achiziţia de medicamente, pentru că se doreşte din nou schimbarea legislaţiei. Astfel, persoanele care se prezintă la Dispensarul TBC din Reşiţa pentru a se lăsa de fumat primesc în prezent doar consiliere psihologică. Medicamentele trebuie să-şi le cumpere din propriul buzunar, ne-a declarat medicul pneumolog Cristina Has.

doctor” În acest an va intra medicația pe rețetă compensată, deci tot prin centru, doar că nu o să le mai dăm pacienților medicamentele în mână așa cum făceam până acum. Din păcate în acest moment nu se mai dau medicamente de la București pentru acest centru. Cu aceiași problemă se confruntă și celelalte centre din țară. Solicitări din partea persoanelor care vor să se lase de fumat avem, însă la ora actuală noi nu le putem oferi decât consiliere psihologică, medicamentele trebuie să le suporte din propriul buzunar și nu sunt deloc ieftine, așa că unii oameni nu-și permit. Acestora le recomandăm să aibă voință și cu siguranță o să reușescă în timp să renunțe la acest viciu “, a precizat medicul pneumolog Cristina Has.

Astăzi de Ziua mondială fără tutun, medicii atrag atenţia că tabagismul este factor major de risc pentru 24 de boli grave, printre care cancerul pulmonar. Tema de anul acesta promovează introducerea ambalajelor integral standardizate, măsură ce are rolul de a nu le mai permite producatorilor din domeniu să folosească ambalaje care să incurajeze folosirea acestor produse.

erfrg

Concret, de pe pachetele de țigări vor disparea elemente cum ar fi culorile variate, imaginile sau logo-urile, permițându-le producătorilor să imprime doar numele marcii, cu litere de dimensiuni standard, scris într-un anumit loc de pe pacheţ alături de avertismente referitoare la riscurile consumului de tutun asupra sănătății. România a obținut pentru prima dată, două din cele patru premii acordate regiunii europene pentru lupta împotriva efectelor nocive ale consumului de tutun și pentru adoptarea legislației de interzicere a fumatului în spatiile publice închise, potrivit stiri.tvr.ro.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul de tutun duce la decesul a aproximativ 6.000.000 de persoane în fiecare an, notează site-ul www.cancer.org, fiind responsabil de numeroase forme de cancer, de boli cardiovasculare sau pulmonare, cât și de alte afecțiuni grave asociate.

Daiana Roşca