Pofta de muncă lipseşte pe Valea Cernei?

Unităţile turistice din staţiunea Băile Herculane simt lipsa personalului calificat pentru angajare, deşi şomajul este ridicat pe Valea Cernei şi există un liceu care pregăteşte forţă de muncă în domeniul turistic. “Teoria este aceasta, dar practic se pare că stă cu totul diferit, pentru că din zonă vin foarte puţini pentru angajare”, ne-a mărturisit Cosmina Răescu – assistent manager la Complexul hotelier Afrodita.

Dealtfel, ocuparea locurilor de muncă disponibile este o mare problemă, mai ales în perioada estivală. “Pe lângă faptul că ne este foarte greu să găsim personal calificat, se pare că nu există forţă de muncă… sau, cel puţin, nu există doritori de muncă! Astea sunt principalele probleme pe care le întâmpinăm noi”, ne-a declarat Cosmina Răescu. Şi când, totuşi, vin persoane pentru angajare, acestea pun şi condiţiile : “De la salariul mini impus, chiar dacă nu au experienţă şi chiar dacă nu au mai lucrat!Ştiu să impună un anumit salariu, pe lângă faptul că nu vin calificaţi în domeniu, nu vin pregătiţi, nu au experienţă… e destul de greu!”

Chiar şi în aceste condiţii, există o oarecare stabilitate a forţei de muncă, ne spune Cosmina Răescu : “N-aş putea spune că avem chiar un deficit al forţei de muncă… Deocamdată lucrurile decurg normal, însă sunt posturi pe care le avem scoase în continuare pentru ocupare, de cameriste, ospătari, bucătari… şi până la urmă suntem deschişi către oricine e pregătit şi dornic să evolueze în domeniul turistic! În momentul de faţă avem o situaţie stabilă, nu e o problemă! Sunt, bineînţeles, persoane din zonă care vor să se angajeze şi noi facem pe vară angajări pe perioadă determinată în funcţia pe care o vizează”!

Paul-Sever SMADU

Cele mai citite

Related Articles