Marcarea Zilei internaţionale a lumânărilor aprinse este organizată, din 1983, în fiecare a treia duminică din luna mai, acţiunile fiind conduse de o coaliţie de 1.200 de organizaţii comunitare din 115 de ţări. În acest an, mesajul transmis de Ziua internaţională a lumânărilor aprinse este de implicare şi de educare a populaţiei pentru a înţelege această boală, problemele celor bolnavi şi de a genera solidaritate la nivel mondial pentru a demonta barierele create de discriminarea faţă de persoanele infestate.

Ziua internaţională a lumânărilor aprinse nu se rezumă doar la aduce un omagiu celor răpuşi de boală, ci este o campanie de mobilizare pentru a facilita accesul la diagnosticare şi la tratamente a celor bolnavi şi, totodată, pentru a le asigura acestora condiţii de viaţă mai bune. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent numărul celor infestaţi cu virusul HIV este estimat la 37 milioane de persoane, din care doar 54% cunosc faptul cã sunt infestaţi cu acest virus şi doar 16 milioane de bolnavi au beneficiat de tratament adecvat în 2015.

Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), de la instituirea sa, în 1992, oferă servicii de prevenire HIV/SIDA şi a introdus în România o comemorare de acest tip. Ceremoniile se desfăşoară în fiecare an, nu doar în Bucureşti, ci şi în oraşele în care ARAS are filiale: Constanţa, Piatra-Neamţ, Iaşi, Craiova, Bacău şi Timişoara.

Aproximativ 300 de bolnavi seropozitivi din Caraş-Severin se află în evidenţele Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, iar la Centrul Regional HIV/SIDA din oraş sunt înregistraţi peste 700 de bolnavi din judeţele Caraş-Severin, Hunedoara , Arad şi Timiş.

Sursă foto: aradon.ro

Daiana Roşca