Săptămâna Naţională a Voluntariatului la Reşiţa: Implică-te şi tu! Fii voluntar!

Anul acesta Săptămâna Națională a Voluntariatului împlinește nici mai mult nici mai puțin decât 15 ani. Acum 5 ani, în 2011, era sărbătorit Anul European al Voluntariatului, un an care, în ciuda sloganului “Volunteer!make a difference”, n-a lansat o modă, ci a reconfirmat normalitatea implicării în comunitate prin voluntariat. În  2001 – Anul Internaţional al Voluntariatului,  impulsiona fără precedent voluntariatul în România apărând  prima lege a voluntariatului. În anul următor, în 2002, împreună cu o mână de centre de voluntariat din țară și inspirați fiind de modele similare din alte țări, Pro Vobis organiza prima ediție a SNV!

În Reșița se sărbătorește și în acest an Săptămâna Națională a Voluntariatului. Aflat la cea de-a cincisprezecea ediție, evenimentul este menit să mobilizeze cât mai multe organizații, pentru a sărbătorii împreună voluntariatul și  pentru a atrage sprijinul comunității. În acest an debutul se va face duminică 8 mai printr-o drumeție  la Izvoarele Nerei în  căutarea comorilor naturale. Va continua marți 10 mai cu o activitate de colectare a hainelor care are ca scop abordarea consumitului și demonstrarea faptului că mereu cumpărăm mai mult decât avem nevoie. Hainele colectate vor fi donate fundației Humanitas Pro Deo, iar banii strânși din vânzarea acestora vor fi folosiți pentru întreținerea centrului de zi din Mociur.

11 mai 2016, ora 10:00, în Steierdorf, Anina și Brădet
Voluntari ai Centrului de tineret Mansarda şi ai Centrului de Voluntariat Reşiţa vor derula la Anina și Brădet un program de prezentare şi informare despre voluntariat. Scopul acestui program este acela  de a motiva tinerii pentru a se implica în rezolvarea unor probleme în comunitatea locală.. În a doua parte a programului vor fi organizate ateliere de joacă şi animaţie, de creativitate cu materiale diverse, activităţi recreative ce for fi un exemplu despre ce poţi face ca şi voluntar.

12 mai 2016,  ora 16:00, în Centrul civic Reşiţa
Cultură pentru voluntariat – Lecturi urbane
Acţiunea îşi propune atragerea unui număr cât mai mare de participanţi care să citească împreună timp de câteva ore, demonstrând astfel că există preocupări comune în rândul tinerilor și a cetăţenilor. Cei care sunt în trecere şi nu au o carte la ei, vor primi cărţi de la organizatori.

13 mai 2016, ora 15:00, în Parcul Tricolorului/Govândari, Reşiţa
Aleea Voluntarului
Se vor organiza ateliere de animaţie stradală pentru copii, tinerii voluntari vor avea ocazia să se întâlnească cu cei mai mici cetăţeni ai urbei. Voluntarii vor aborda subiecte pe înţelesul celor mici având legătura cu voluntariatul, pretextul fiind activităţile de confecţionat obiecte decorative hand made, brăţări, lucruri din materiale reciclabile, face-painting, modelaj cu baloane. O noutate o va consititui prezentarea artei ”omikuji” (răvașe japoneze).

Toate aceste activități au ca scop promovarea voluntariatului și  contribuie semnificativ la educaţia civică timpurie a copiilor din orașul nostru.

 

Alex Galbenu

De același autor

Related Articles