[AUDIO-FOTO] Maghiarii din Reşiţa au un nou centru cultural

De la sfârşitul săptămânii trecute etnicii maghiari din municipiu beneficiază de o nouă Casa de cultură pentru membrii Asociaţiei Diaspora, Biserica şi Şcoala care locuiesc în cartierul Lunca Bârzavei. Aceasta a fost inaugurată sâmbătă, 30 aprilie în prezenţa lui Szilagyi Peter – subsecretar de stat în Guvernul de la Budapesta şi a reprezentanţilor acestei etnii din oraş.

Despre necesitatea unui astfel de spaţiu în urbea de pe Bârzava, preşedintele Asociaţiei Diaspora, Biserica şi Şcoala, Attila Megyaszai – pastorul cultului reformat din Caraş-Severin, a precizat:

“Am înfiinţat Casa de cultură a maghiarilor din cartierul Govândari, cu scopul de a organiza programe culturale pentru comunitatea noastră, pentru cei care locuiesc în această parte a oraşului şi pot să vă spun că sunt cei mai mulţi dintre membri. Aici organizăm activităţile noastre pe care deja le-am început. Organizăm în fiecare săptămână: luni, femeile fac tăiţăi, marţi se întâlnesc cei care doresc să promoveze folclorul, miercuri, Cercul femeilor maghiare are câte o acţiune şi aşa încercăm să mai dezvoltăm programele noastre şi pentru copii şi pentru tineri, dar şi pentru bărbaţi pentru că intenţionăm să înfiinţăm un club al acestora. Amintesc că, finanţarea pentru amenajarea acestui spaţiu a survenit din partea Guvernului maghiar.” 

Noul spaţiu de activităţi a fost inaugurat cu o slujbă de sfinţire în prezenţa confraţilor în preoţie romano-catolici, Joszef Csaba Pal – Arhidiaconul Banatului montan şi Simon Ciubotariu – parohul Bisericii “Preasfânta Treime” din cartierul Lunca Bârzavei. În cadrul evenimentului, grupul vocal “Hovirag” a susţinut un microrecital, iar membrii asociaţiei au avut prilejul să se întâlnească şi să vorbească despre noile programe pe care urmează să le realizeze în cadrul acestui centru.

Vă reamintim că, pe raza municipiului de pe Bârzava mai funcţionează pentru etnicii maghiari din oraş şi Casa de cultură a Asociaţiei “Platanus” din incinta sediului UDMR Caraş-Severin din zona Universalul vechi a urbei.

Timp de 8 zile în diverse locaţii din Reşiţa se desfăşoară acţiuni culturale susţinute de membrii acestei etnii şi invitaţii lor din Serbia.

afis_promo(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles