ŞOCANT! Zeci de pui de cioară și-au găsit sfârșitul chiar sub ochii studenților

Acuzații grave la adresa Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara, precum și la adresa Primăriei Timișoara, formulate de mai multe asociații de protecție a animalelor.

Cele două instituții sunt acuzate că au distrus ilegal zeci de cuiburi de ciori cu puii încă aflați în ele, omorându-i. Indignați de acțiune, unii martori au sunat la poliție, însă, susțin aceștia, autoritățile au încercat să îi determine să renunțe la plângere. Atenție, imagini șocante!

Potrivit mai multor asociații de protecție a animalelor, în perioada 9-10 aprilie, conducerea USAMVB a dispus tăierea ramurilor arborilor din campus, unde existau zeci de cuiburi de ciori.

„Aproximativ 50 de cuiburi cu pui și-au găsit sfârșitul chiar sub ochii studenților din cadrul USAMVB care au fotografiat cuiburile doborâte și puii morți, imaginile stârnind un val de indignare pe rețelele de socializare”, spun reprezentanții asociațiilor de protecție a animalelor.

Mai mult, potrivit acestora, două zile mai târziu istoria s-a repetat, de data asta în centrul Timișoarei.

„Două zile mai târziu, în data de 12 aprilie 2016, în Parcul Municipal Timișoara, Primăria a dispus aceleași acțiuni pentru distrugerea directă a cuiburilor, cu tot cu puii de cioară în ele, apelând la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat (ISU Banat). De această dată însă, printre cei care au asistat la distrugerea cuiburilor a fost și un cetățean cu simț civic, care a sunat de urgență la 112 și a raportat pe loc ilegalitatea, solicitând intervenția urgentă a Poliției și a Gărzii de Mediu, în vederea stopării acțiunii. În ciuda explicațiilor coerente și complete oferite de către acesta, autoritățile au refuzat o intervenție promptă și au încercat să îl determine să renunțe la reclamațiile depuse”, au mai arătat asociațiile respective.

Cel care a sunat la 112 susține că s-a încercat intimidarea lui.

„Dintre cei cu care am vorbit la telefon, unii au încercat să mă intimideze cu diverse formule arogante și mustrătoare. Mi-au comunicat în mod direct și expres că apelul meu nu este demn de 112, că poliția nu este responsabilă în acest domeniu, că dacă Direcția de Mediu din cadrul Primăriei a dat această dispoziție, ea trebuie respectată de vreme ce se desfășoară pe domeniul public” a spus martorul incidentului.

Informațiile au fost date publicității de Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii ”Grupul Milvus”, Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare, Asociația pentru Protecția Liliecilor din România, Asociația E-Consult Satu Mare și Asociația Pet Hope din Timișoara, care „condamnă vehement modalitatea barbară de extirpare a ciorilor din orașul Timișoara și au depus sesizări la IPJ Timiș și la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Timiș, așteptând în prezent sancționarea persoanelor responsabile de aceste atrocități”.

Conform reprezentanților ONG-urilor de profil, prin acest demers, a fost încălcat Art. 33. alin. (2) și Art. 52. lit. d) din OUG nr. 57/2007 cu modificările și completările ulterioare iar „gravitatea distrugerii cuiburilor este dată și de faptul că în coloniile de ciori cuibăresc și alte specii, cum ar fi: ciuful de pădure (Asio otus) şi vânturelul roşu (Falco tinnunculus), ambele specii care au un statut de protecţie”.

Aceștia precizează și faptul că ”Îngrijorător și condamnabil este nu numai modul în care s-a efectuat acțiunea de eliminare a ciorilor din oraș ci și atitudinea unor reprezentanți ai organelor competente să intervină prompt în aceste situații, având obligații legale corespunzătoare. Încurajăm întreaga comunitate ca în cazul în care observă orice fel de cruzimi împotriva animalelor, să apeleze de îndată la 112 (solicitând poliția), aceasta fiind obligată să intervină, conform prevederilor legale aplicabile”.

Mai mult, aceștia susțin că nu este prima dată când Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Timișoara aplică metode crude și ilegale pentru controlul animalelor nedorite în jurul instituției.

„În urmă cu aproximativ 2 ani, aceeași conducere a USAMVB a dispus otrăvirea câinilor fără stăpân din campus cu Furadan, o substanță cu grad mare de toxicitate. Studenții de la vremea respectivă, actuali veterinari în Timișoara, susținuți de Asociația Pet Hope, au raportat uciderea animalelor în campus, chiar și la Biroul de Arme, Explozivi, Substanţe Toxice, însă făptuitorii scăpați nepedepsiți au înțeles să continue acțiunile ilegale”, se mai arată în comunicatul ONG-urilor de protecție a animalelor.

Sursa: TION

De același autor

Related Articles