Semnal de alarmă: 45% din grădiniţele din ţară funcţionează ilegal sau la limita legii

45% la sută din grădiniţele cu program prelungit particulare şi de stat nu respectă normele de calitate a serviciilor prestate. Asta arată un control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Potrivit raportului, multe grădiniţe nu au autorizaţie de funcţionare, aviz de la pompieri sau hrănesc copiii cu alimente ce pot fi periculoase pentru micuţi.

Nu mai puţin de 160 de grădiniţe din 355 verificate în ţară şi în municipiul Bucureşti de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor nu respectă în totalitate „prevederile actelor normative în ceea ce priveşte modul de asigurare a calităţii serviciilor prestate”, arată oficialii ANPC. Astfel, potrivit raportului întocmit de ANPC în urma controalelor, făcute în perioada 11 aprilie – 15 aprilie, s-au verificat 25.300 kilograme de alimente, din care 167 de kilograme prezentau abateri de la prevederile legale în vigoare. Amenzi în valoare de aproape 250 de mii de lei Pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor, comisarii ANPC au dat 170 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 113 averismente şi 57 de amenzi în valoare de 224.500 de lei.

De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare şi utilizare 32 de kilograme de alimente în valoare de 431 de lei care „puteau fi periculoase pentru consumatori”, iar alte 89 kilograme, în valoare de 790 lei, au fost oprite temporar de la utilizare „până la remedierea deficienţelor”. În Bucureşti, trei amenzi pentru funcţionare ilegală În Bucureşti, au fost date trei amenzi pentru că operatorii economici care funcţionau ca unităţi de învăţământ nu aveau autorizaţie de funcţionare provizorie de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP). Astfel, în Bucureşti, au fost date amenzi de 8.000 de lei, 8.500, dar şi de 10.000 de lei reprezentanţilor celor trei grădiniţe care funcţionau ilegal. Unul dintre controale a avut loc chiar la sesizarea unui părinte privind legalitatea funcţionării, legalitatea formelor de angajare a educatoarelor, dar şi cu privire la condiţiile igienico-sanitare. „Gradinita dispune de Document sanitar-veterinar şi pentru Siguranta Alimentelor pentru obiectivul cantină; de asemenea, s-a prezentat proces verbal de constatare a condiţiilor igienico-sanitare emis de DSPMB (documentul a fost eliberat în anul 2013, momentul începerii activităţii grădiniţei).

S-a prezentat dovada efectuarii unor demersuri în vederea obţinerii autorizării din partea ARACIP dar autorizaţia în sine nu exista la momentul verificărilor, justificarea fiind lipsa autorizarii lSU. Amenda: 10.000 lei”, arată raportul ANPC. Constanţa, cele mai multe şi mai mari amenzi La Constanţa, patru asociaţii desfăşurau activităţi de educare fără a avea autorizaţie sau acreditare de la ARACIP. Toate cele patru asociaţii au primit amenzi de câte 10.000 de lei fiecare. Tot aici, o altă grădiniţă a fost amendată cu 3.000 de lei pentru că nu avea autorizaţie a Direcţiei de Sănătate Publică. La Vaslui, 95 la sută dintre grădiniţe nu au avize PSI Raportul ANPC mai arată că, la Vaslui, 19 dintre cele 20 grădiniţe controlate nu deţineau avize PSI, iar mai multe grădiniţe au primit avertismente pentru că desfăşurau activităţii de educare, instruire şi joacă ale copiilor si nu deţineau autorizaţie sanitară de funcţionare. În judeţul Braşov a fost dată o singură amendă, de 2.000 de lei, pentru că unitatea funcţionează ca grădiniţă fără a deţine autorizatie provizorie in vederea obtinerii acreditarii ARACIP. Aceeaşi amendă o are de plătit şi o grădiniţă particulară din Cluj. În Vrancea, o fundaţie a primit o amendă de 5000 de lei pentru că nu avea autorizaţie de funcţionare provizorie emisă de ARACIP pentru învăţământ preşcolar, ci doar penrtu primar, iar o alta a primit avertisment.

„Există autorizaţie de funcţionare provizorie emisă de ARACIP pe numele Fundaţiei, însă pentru şcoală primară, în altă locaţie şi nu cuprinde nivelul preşcolar – s-a aplicat 1 amenda/5000 lei si termen de remediere de 30 zile”, arată documentul dat presei de către ANPC. Verificări în urma violenţelor de la grădiniţa „Flipper Garden” din Bucureşti Controlul ANPC vine după ce, luna trecută, au fost făcute publice imagini cu directoarea grădiniţei particulare „Flipper Garden” din Bucureşti care lovea copiii înscrişi în unitate. Ulterior, autorităţile au declarat că grădiniţa nu era autorizată ARACIP. Nefiind acreditată de instituţia din cadrul Ministerului Educaţiei, aceasta nu se subordonează controalelor ARACIP. În acest moment, directoarea grădiniţei private „Flipper Garden” din Capitală este cercetată sub control judiciar.

Sursa: adevarul.ro

Cele mai citite

Related Articles