[AUDIO-FOTO] Literatura germană din sud-estul Europei – un fenomen de nestopat în Banatul de Munte

[UPDATE] Fenomenul literar de expresie germană de la Reşiţa a continuat sâmbătă, 16 aprilie sub auspiciile Asociaţiei germane de cultură şi educaţie a adulţilor din municipiul de pe Bârzava – una dintre cele mai prolifice entităţi culturale din România.

Literatura germană din România are, înainte de toate, un caracter social acesta a fost şi unul dintre motivele care i-a atras pe cititori şi de care scriitorii germani din ţara noastră au ştiut să se folosească, pentru că până la urmă era singura lor şansă de a atrage atenţia asupra literaturii din est, şi să se apropie cât mai mult de literatura occidental, spun autorii prezenţi la unicul eveniment de profil din sud-estul Europei.

IMG_7924Cât de importantă este organizarea unui astfel de eveniment în acest spaţiu am aflat de la Edith Guip Cobilanschi din Timişoara şi Hans Dama din Viena, Austria:

 

IMG_7933

 

IMG_7935Acest eveniment este un bun instrument cu ajutorul căruia ne putem pune la punct cu literatura germană din România, mai ales că în mare parte nu este tradusă şi este hilar că nu toată lumea poate avea acces la ea, deşi s-a dezvoltat foarte bine lângă noi“, spune decanul de vârstă al scriitorilor de expresie germană din România, Joachim Wittstock:

 

IMG_7908Cert este că literatura germană din România a devenit un fenomen propriu acestui spaţiu, un adevărat curent cultural de nestopat şi de o importanţă deosebită“, susţine Karl Koenig reprezentantul Ministerului culturii, la Reşiţa:

Manifestările din program vor continua mâine de la ora 10 şi 30 de minute la Galeria Centrului social Frederic Ozanam din Reşiţa şi luni, 18 aprilie de la ora 10 la Liceul Teoretic Diaconovici-Tietz, unde ieri a debutat această a 26-a ediţiei a Zilelor Literaturii Germane în Banatul de Munte.

IMG_7946Reamintim că, în urma incidentului survenit în cadrul festivităţii de deschidere, prin colapsarea bruscă în urma unui stop cardiorespirator a unuia din cei mai prestigioşi lectori ai Banatului de Munte, Waldemar Gunter Koenig, anunţăm decesul acestuia şi trecerea sa în veşnicie în după-amiaza zilei de sâmbătă, 16 aprilie la vârsta de 76 de ani. A slujit etniei germane din Banatul de Munte, a fost unul dintre cei mai valoroşi colaboratori ai Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa şi a contribuit activ peste două decenii şi jumătate la promovarea entităţii culturale germane din acest spaţiu. Funeraliile vor avea loc luni, 18 aprilie în municipiul Lugoj, oraş natal al defunctului.

Dumnezeu să-l aibă în pază Sa!

***

[UPDATE] Cea mai veche şcoală din Reşiţa – gazda unicului eveniment de gen din România 

Oameni de cultură de expresie germană din Austria, Germania, Slovenia şi România şi-au dat întâlnire în acest sfârşit de săptămână pentru a 26-a oară la Reşiţa în cadrul unui eveniment literar unic în România şi de marcă pentru literatura de expresie germană.

Ediţia de anul acesta a debutat sub semnul incertitudinii, fiind umbrită în prima zi de un incident nedorit. Unul dintre lectori a suferit un accident cardio-vascular şi a fost nevoie de intervenţia cadrelor medicale şi transportul acestuia la spital. Acţiunea de început a continuat după o scurtă pauză, însă literaţii prezenţi au fost mai reţinuţi ca de-obicei, conferind astfel o notă tristă unui eveniment care se vroia o bornă marcatoare în istoria culturii germane de pe aceste meleaguri, mai ales că pentru prima dată în cei 26 de ani de când datează acest ciclu de manifestări, acţiunile au fost organizate la cea mai veche şcoală din Reşiţa, astăzi sediul Liceului Teoretic “Diaconovici-Tietz” sau Bastilia, cum este cunoscută unitatea de învăţământ de cei ai locului.

Prelegerile şi prezentările de carte vor continua mâine şi duminică, 17 aprilie la Biblioteca germană “Alexander Tietz” din Reşiţa, începând cu ora 10.00. Accesul publicului este liber.

Joi, 14 aprilie:

Deschiderea festivă a ediţiei de anul acesta va avea loc vineri, 15 aprilie, la ora 16.00 în Sala „Rolf Bossert” a Liceului Teoretic „Diaconovici Tietz”. Organizatorul principal al evenimentului, Erwin Josef Ţigla spune că este pentru prima dată în decursul celor 26 de ediţii, ca acest ciclu de manifestări să îşi deschidă porţile la această instituţie de învăţământ. Aici va avea loc şi prezentarea cărţii „Reşiţa literară” semnată de Gheorghe Jurma. De la ora 19.00 în Sala de festivităţi „Jean Monnet” se va juca spectacolul de teatru “Piesă fără evrei”, în limba germană, susţinut de Laboratorul de Teatru din Bucureşti în colaborare cu Forumul Cultural Austriac din capitală. În prima zi vor mai lectura din creaţiile lor autorii: Dagmar Dusil din Bamberg, Germania, Annemarie Podlipny-Hehn din Timişoara, Hans Dama din Viena, Austria, Beatrice Ungar din Sibiu şi Alwine Diana Ivănescu şi Mihaela Şandor de la Universitatea de Vest din Timişoara.

Prelegerile şi prezentările de carte vor continua sâmbătă, 16 aprilie şi duminică, 17 aprilie la Biblioteca germană “Alexander Tietz” din Reşiţa, începând cu ora 10.00.   

O nouă ediţie a Zilelor Literaturii Germane la Reşiţa, se va desfăşura în mai multe locaţii din municipiul de pe Bârzava, dar şi din judeţul Caraş-Severin în intervalul 15 – 18 aprilie. Manifestările singurului eveniment de gen din România cuprind lansări şi prezentări de carte, lecturi publice, vernisaje de artă plastică şi fotografie şi concerte de muzică clasică. La numeroasele activităţi înscrise în program vor lua parte atât scriitori din România, dar şi invitaţi din străinătate, precum Austria, Slovenia şi Germania, spune Erwin Josef Tigla, principalul promotor al culturii germane din sud-vestul României:

Ediţia de anul acesta va debuta vineri, 15 aprilie în recent înfiinţata sală “Rolf Bossert” din cadrul Liceului Teoretic „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa şi va reuni din nou în municipiul de pe Bârzava nume mari ale literaturii de expresie germană din România şi de peste hotare:

Reamintim că, punctul forte al acestei ediţii, îl constituie prezenţa autorei şi traducătoarei octogenare, Nora Iuga din Bucureşti, prezentă pentru a 11-a oară în cadrul singurului eveniment de gen din România, precum şi a decanului de vârstă al literaturii de expresie germană din ţara noastră, Joachim Wittstock din Sibiu:

Evenimentul “Zilele literaturii germane la Reşiţa” este posibil şi anul acetsa cu sprijinul financiar acordat de Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici”, Departamentul pentru Relaţii Interetnice din Bucureşti şi alte persoane publice şi private.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles