[FOTO] Oraviţa păstrează încă patina arhitecturală a unui oraş din epoca Imperiului Habsburgic

Primăria oraşului şi Centrul Cultural “Teatrul Vechi Mihai Eminescu” din localitate au organizat miercuri, 13 aprilie, prima acţiune din seria de conferinţe “Oraviţa, oraşul vechi – soluţii pentru viitor”. În cadrul acestui eveniment s-a vorbit despre habitatul vechi şi cel modern, oraşul şi teatrul vechi – elemente de antropologie a urbanului. Tema a fost prezentată de prof. dr. Ionel Bota, directorul instituţiei de cultură care poartă numele poetului naţional, Mihai Eminescu.

Conferinţa a prilejuit aflarea de către cei interesaţi că există descoperiri arheologice din perioada paleolitică, cu foarte mult timp în urmă faţă de atestarea printr-un act scris. S-a insistat mult pe perioada când Oraviţa a făcut parte din Imperiul Habsburgic, atunci când a fost construit în localitate şi primul teatru din ţară. La inaugurarea lui a participat Împăratul Francisc I şi soţia sa Împărăteasa Carolina Augusta. Conducătorii Imperiului Habsburgic au locuit la Hotelul Imperial din Oraviţa, acolo unde acum se află sediul APIA şi Biroul de Carte Funciară din localitate.

Lucrările la edificiul de cultură, au fost finalizate în anul 1816, iar inaugurarea lui a avut loc în 1817 când Banatul celebra 100 de ani de la eliberarea de sub dominaţia otomană. Teatrul Vechi din Oraviţa a fost realizat de arhitectul Ion Niumişi şi este o copie la scara 1/6 a Teatrului Imperial din Viena. Clădirea teatrului a fost finalizată în anul 1816, dar el a fost inaugurat un an mai târziu cu prilejul unui eveniment istoric aniversar.

Săptămâna viitoare, cei interesaţi vor putea să audieze expunerile scriitorului, criticului și istoricului literar, Cornel Ungureanu într-o altă sesiune de comunicări ştiinţifice.

Foto: autor

(Daniel Babun)

Cele mai citite

Related Articles