[FOTO] „Sunt german din România”

Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin, Asociaţia Germană  pentru Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa, Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Caraş – Severin au organizat marţi,  5  aprilie la  Centrul German „Alexander Tietz ”o masă rotundă  având ca temă  „Dialogurile culturale” cu regizorul de film, Cristian Amza.

Regizorul  este absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L.Caragiale” – secția Imagine film și televiziune,iar in anul 2004 a  obţinut diploma postuniversitară a Universității de Artă Teatrală și Cinematografică ,,I.L.Caragiale” – secția Regie de film și televiziune. Cristian Amza s-a declarat de la începutul confesiunii sale, un mare iubitor de Banat şi-a povestit invitaţilor, întregul istoric al realizării acestui film documentar.

Evenimentul s-a încheiat cu vizionarea  filmului „ŞTEFAN HELL-UN SAVANT DE EXCEPŢIE” realizat de Cristian Amza .

Moderatorul evenimentului, ERWIN JOSEF TIGLA, unul din cei mai valoroşi promotori ai culturii din Banatul de Munte, a invitat participanţii la eveniment să  susţină  dialogul cu regizorul ,pe baza filmului vizionat. Întreaga suflare prezentă  în sala elegantă  a  Centrului  German „Alexander  Tietz”’ a recunoscut cu emoţie, că  valoarea şi frumuseţea  acestor locuri din Banat şi-au aflat o împlinire la nivel mondial, deoarece  în ultimii ani  doi laureaţi ai Premiului NOBEL, HERTA MULLER şi  ŞTEFAN HELL, s-au născut şi au învăţat în Banat.

În mod special, ultimul laureat al premiului-ŞTEFAN HELL-a impresionat prin dragostea şi recunostiinţă  pentru locurile natale, pentru şcoala românească  şi dascălii ei.

„Cred că nu puteam fi înţeles ca om, dacă  nu se cunoştea mediul din care provin. M-am născut în România şi am învăţat la liceul ”Nikolaus Lenau” din Timişoara. Sunt german din România” a încheiat emoţionat, Ştefan Hell  finalul documentarului despre viaţa  şi cariera lui.

ŞTEFAN HELL s-a născut pe 23 decembrie 1962 în Arad. În aprilie 1978, la vârsta de 15 ani, a plecat în Ludwigshafen, Germania, împreună cu părinţii. Este membru de onoare al Academiei Române din anul 2012. Cercetătorul ,de origine română, a fost premiat cu Nobel pentru introducerea, în anul 2000, a conceptului de „golire prin emisie stimulată” (STED/ stimulated emission depletion) în microscopie alaturi de alti doi savanti Eric Betzig, William E. Moerner.

Între 1981 şi 1987 a urmat cursurile Facultăţii de Fizică la Universitatea din Heidelberg, unde a obţinut titlul de doctor în fizică în 1990, cu calificativul maxim – summa cum laudae.

Este director al Institutului pentru Chimie şi Biofizică Max Planck din Göttingen şi director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg.

Hell este, de asemenea, şeful departamentului de Nanoscopie Optică al Centrului German de Cercetare a Cancerului din Heidelberg, profesor onorific la Facultatea de Fizică a Universităţii din Göttingen şi profesor la Facultatea de Fizică a Universităţii din Heidelberg. Este şi membru al comitetului de directori al Laboratorului de lasere din Göttingen şi membru al Academiei de Ştiinţe din Göttingen şi Heidelberg.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Cinefili, sau simpli  spectatori, absolut toţi cei prezenţi  la eveniment, şi-au mărturisit cu emoţie, încântarea şi mândria de-a avea şansa să cunoasca cu adevărat biografia omului şi savantului STEFAN HELL.

Cristian Amza, regizorul filmului „ŞTEFAN HELL-UN SAVANT DE EXCEPŢIE”, este invitatul emisiunii „BOEMA”, miercuri 13 aprilie, ora 22.15, la Radio Romania Resita‚în exclusivitate pentru ascultătorii noştri.

Foto: Radio Resita

(Anca Bălălău)

1 COMENTARIU

  1. Te felicit, Anca, pentru articolele și emisiunile tale! N-am ratat niciuna până acum și aștept de fiecare dată, cu nerăbdare să văd ce urmează!

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles