După 3 ani de investiţii, singura clinică de recuperare oncologică din ţară situată la Slatina Nera, în judeţul Caraş-Severin îşi va deschide porţile în această vară.

Lucrările la departamentul de cercetare au fost finalizate şi toată aparatura a fost instalată. Săptămâna viitoare va începe şi amenajarea grădinii botanice. Se doreşte plantarea unor specii biblice precum ienupărul, nardul sau cedru, care au un efect terapeutic important în vindecarea cancerului datorită uleiurilor esenţiale pe care le emană în aer, a declarat prof. univ. dr. Pavel Chirilă.clinica nera 4 Centrul va fi organizat într-o structură arhitecturala de tip sanatoriu şi va avea 42 de saloane. Vă  reamintim că aici, pacienţii vor fi îngrijiţi cu atenţie de 30 de măicuţe, absolvente de şcoală sanitară, dar şi de personal specializat. Până în prezent, în România nu există niciun centru de recuperare oncologică, iar harta incidenţei cancerului indică din păcate zona de vest a ţării cu cele mai mari valori de îmbolnăvire, a mai spus doctorul.

Conform statisticilor, se pare că judeţul Caraş-Severin chiar avea nevoie de o astfel de clinică pentru că ocupă locuri fruntaşe la mai multe tipuri de cancer, cum ar fi: de sân, de col uterin şi de colon. Doar anul trecut au fost depistate 915 cazuri noi de cancer, pe lânga cei peste 7.935 de bolnavi deja înregistraţi.

clinica nera 3

Şi în România, zeci de persoane sunt diagnosticate zilnic cu cancer, aceasta fiind cea de-a doua cauză care sporeşte rata anuală de mortalitate la nivel naţional. Cancerul este o boală invazivă care, slăbeşte organismul şi distruge ţesuturile în care se instalează. Proiectul Clinica Nera este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, cu o valoare totală de 5 milioane de euro, 60% din aceasta sumă fiind asigurată de fondurile europene, iar restul prin contribuţie locală şi voluntară.

Sursă foto: Clinica Nera

Daiana Roşca