Poliţia Română aniversează 194 de ani de atestare documentară

A devenit deja o tradiţie ca, în contextul aniversării Zilei Poliţiei Române, oamenii legii să se afle alături de cetăţeni pentru a sărbători. La Reşiţa vor fi organizate o serie de acţiuni menite să asigure o cât mai mare transparenţă acestei structuri de bază a MAI. Începând cu ora 10.00, în Parcul Tricolorului poliţiştii vor fi alături de cetăţenii care doresc să se familiarizeze cu specificul instituţiei, cu tehnica şi dotările folosite la executarea misiunilor. Până la ora 14.00 va avea loc o expoziţie cu tehnica mijloacelor de mobilitate terestră şi vor fi amenajate 11 standuri de prezentare ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie Caraş-Severin. Pot fi văzute autospecialele de intervenţie, arme, laboratorul criminalistic mobil, folosit pentru realizarea cercetării la locul comiterii infracţiunilor sau câini de serviciu. Cu acest prilej poliţiştii de la Acţiuni speciale vor desfăşura un exerciţiu de anihilare a infractorilor.

Comisarul şef Dan Bortiş, şeful Serviciului Cabinet:

Tot astăzi, la sediul IPJ Caraş-Severin va avea loc o adunare festivă, dar nu vor fi avansări în grad.

La Timişoara, poliţiştii organizează Ziua Porţilor deschise. Începând cu ora 10.00, la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, cetăţenii pot asista la prezentarea unor elemente de tehnică şi dotare (scutere, motociclete, autoturisme şi autoutilitare, armament, etc.); executarea unor demonstraţii de dresaj şi intervenţie de către conductori şi câinii din dotare; executarea unor demonstraţii de luptă şi intervenţie de către luptătorii Serviciului Pentru Acţiuni Speciale.

Răsfoind filele istoriei Poliţiei Române, aflăm că, alegerea datei de 25 martie este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. Legislativ, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002.

În anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).

În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).

(Sebastian Dragomir)

 

Cele mai citite

Related Articles