La Mulți Ani, Emerich Jenei!

Emeric Ienei, antrenorul care a câștigat singurul mare tofeu pentru fotbalul românesc, Cupa Campionilor Europeni cu Steaua în 1986, a împlinit marţi 79 de ani. Tehnicianul este unul dintre cei mai titrați antrenori din istoria fotbalului românesc. În palmares mai are 5 titluri de campion şi 4 Cupe ale României. A calificat Naţionala la campionatul Mondial din 1990 şi a pregătit Tricolorii pentru EURO 2000.

A jucat mijlocaş la Steaua între 1957- 1969 în 254 de partide şi a marcat 7 goluri. A cucerit cu echipa militară 3 titluri de campion şi 4 Cupe ale României.

Cariera şi-a început-o la Flacăra Roşie Arad, iar ultima echipă la care a evoluat fost Kayserispor, între 1969-1971.

Ca antrenor a pregătit-o pe Steaua de 5 ori şi a mai antrenat la FC Bihor, FC Târgovişte, Fehervar, Panionios, Universitatea Craiova şi selecţionata Ungariei.

Unul dintre fotbaliştii cu care a cucerit Cupa Campionilor Europeni, Gabi Balint, a dezvăluit pe contul său de socializare o poveste de când era antrenat de “Nea Imi”:

“Măi Gabi, dă drumul la minge! Vrei să faci prea multe și îți complici jocul. Joacă simplu, pasează, că mingea nu obosește. Nu încerca să le faci tu pe toate că nu o să reușești. Fotbalul e un joc de echipă, nu e șah.

Mi-a spus-o de atâtea ori încât ajunsesem s-o visez noaptea. Când făceam un meci slab nu mă certa. Mă lua de după umăr și îmi spunea că pot mai mult, că are încredere în mine, că va fi mai bine la următorul meci.

Impunea respect cu vorba blândă, era iertător atunci când unul o dădea în bară, ne motiva la maximum doar când se uita în ochii noștri. Când intram pe gazon, ne simțeam cei mai buni, cei mai puternici, ne simțeam învingători. Și asta, datorită lui. Știam că, dacă-i străluceau ochii a victorie, străluceam și noi pe teren.

A fost dirijorul orchestrei, a fost rotița care a învârtit mecanismul. N-a fost doar antrenorul nostru, ne-a fost ca un tată. Un tată care a crescut mulți copii hrănindu-i din aceeași bucată de pâine. Fără el, nu am fi fost cei care suntem acum. Fără el, nu am fi intrat în inimile și memoria voastră pentru eternitate. Așa că am nevoie de voi. Hai să-i urăm lui Emerich Jenei un sincer “La mulți ani” din toate sufletele noastre, să se audă până la Sevilla!”, a scris Gabi Balint.

Sursa foto:www.leaders.ro

(Daniel Babun)

De același autor

Related Articles