Serviciile de securitate belgiene ştiau că va avea loc un atac terorist

Ora 13.00

Ministrul de interne al Franţei, Bernard Cazeneuve, a declarat că a suplimentat cu 1.600 numărul forţele de securitate de la graniţa cu Belgia, după atacurile sinucigaşe cu bombă produse pe aeroportul Zaventem din Bruxelles şi atacul de la metrou, din apropierea clădirilor Uniunii Europene. Potrivit presei belgiene, cel puţin 13 persoane au fost ucise şi alte peste 35 au fost rănite în urma exploziilor de pe aeroport. Şi autorităţile din Ucraina, Danemarca şi chiar Statele Unite au îmbunătăţit măsurile de securitate.

Ora 12.45

Guvernul României dă asigurări că au fost luate toate măsurile necesare pentru consolidarea securităţii pe plan intern, se arată într-un comunicat de la Palatul Victoria. În România, nivelul de alertă teroristă rămâne, în acest moment, albastru precaut, potrivit Serviciului Român de Informaţii.

Ora 12.30

Ministerul român de Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru Belgia, ca urmare a ridicării, de către autorităţile locale, a nivelului de alertă antiteroristă la maxim pentru regiunea Capitalei Bruxelles. Până acum, autorităţile de la Bucureşti nu au făcut niciun fel de anunţ privind existenţa printre victimele atentatelor de la Bruxelles a unor cetăţeni români.

Ambasada României în Regatul Belgiei pune la dispoziția cetățenilor români afectați, precum și a rudelor acestora mai multe numere de telefon unde se pot informa cu privire la situația creată după exploziile din Bruxelles.

Contactele telefonice ale ambasadei sunt: +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658. Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de către operatorii Call Center, precum și telefonul mobil de urgență al secției consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles,  +32(0)2 344 0854.

Ora 12.00

Potrivit ultimelor informaţii, toate instituţiile Uniunii Europene din Bruxelles au ridicat nivelul de alertă teroristă la portocaliu, toate reuniunile au fost anulate, accesul în clădiri nu este permis decât personalului cu ecusoane.

Ora 11.45

Serviciile de securitate belgiene au anunţat încă de luni despre iminenţa unui atac terorist, fără a preciza locul, momentul şi natura atacului, informează BFM TV.

Ora 11.40

Măsuri de securitate sporite au fost puse în aplicare pe aeroportul din Frankfurt, unul dintre cele mai mari aeroporturi din lume, din cauza exploziilor care au avut loc la Bruxelles.

“În ceea ce priveşte alte aeroporturi din Germania, nu pot face nicio declaraţie (…) suntem într-o fază de evaluare a situaţiei”, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Ora 11.35

După exploziile din această dimineaţă, Ambasada României în Belgia verifică dacă au fost afectaţi cetăţeni români. Diplomaţii români au luat deja legătura cu autorităţile locale, cu responsabilii de pe aeroport, dar şi cu reprezentanţii Biroului Tarom de la Bruxelles. O cursă Tarom care venea de la Bucureşti ar fi urmat să ajungă în capitala belgiană în jurul orei la care s-au produs exploziile, dar a fost redirecţionată pe aeroportul din Amsterdam, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Tarom. Acelaşi avion ar fi urmat să decoleze la ora 10:20, ora Bruxelles-ului, spre Bucureşti, de unde ar fi trebuit să plece, din nou, către capitala Belgiei la ora 16:50. Este posibil însă să intervină modificări în programul de zbor

Ora 11.30

Comisia Europeană a suspendat activitatea şi a consemnat în clădire întreg personalul, după producerea a două explozii pe aeroportul Zaventem din Bruxelles şi o exploziei produsă la o staţie sau două de metrou situată în apropiere de instituţiile Uniunii Europene, informează un oficial al Comisiei Europene. Un purtător de cuvânt al Parlamentului European, a cărui clădire se află aproape de clădirea Comisiei Europene, a declarat că legislativul funcţionează normal.

Autorităţile belgiene au anunţat că a fost suspendat întreg transportul public în capitala belgiană. Compania aeriană elenă Aegean Airlines a anunţat că toate zborurile sale spre Bruxelles sunt anulate până la notificarea ulterioară. În plus, toate zborurile de dimineaţă spre Bruxelles au fost deviate spre aeroportul din Dusseldorf, informează corespondenţii Reuters.

De același autor

Related Articles