ANSVSA: Autoritățile italiene au greșit când au introdus alertă pentru brânza românească. Italienii au recunoscut greșeala

Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentului (ANSVSA) face lumină în cazul brânzei despre care autorităţile din Italia au trimis alerte în toată Europa, scrie Economica.net, după ce zilele trecute italienii recomandau populației să nu mai consume brânza românească de Brădet, din lapte de oaie.

Numai că, produsul notificat de autoritățile italiene nu era obținut din lapte de oaie, aşa cum au specificat initial, ci din lapte de vacă. ” În data de 18 martie, la solicitarea ANSVSA de clarificare și de completare a informațiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, autoritățile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă inițiată în data de 16.03.2016 a fost menționată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă”, se arată într-un comunicat ANSVSA.

ANSVSA a solicitat să se opereze modificarea și pe portalul SRAAF, la secțiunea accesibilă publicului.

Notificarea de alertă, modificată în data de 18 martie și postată de autoritățile italiene doar în secțiunea SRAAF accesibilă autorităților competente din statele membre, conține un buletin de analiză, emis în data de 17.03.2016, care nu menționează informații, precum: numele producătorului; sortimentul exact de produs; numărul lotului; data fabricării; data expirării.

În acest buletin de analiză parțial se precizează faptul că proba de brânză a fost recoltată dintr-un spital din Florența (Italia) în data 14.03.2016. În proba analizată au fost identificate genele verotoxigene și se lucrează pentru izolarea tulpinii de Escherichia Coli, scrie Economica.net. Amintim că o familie de români care trăiește în Italia acuzat că micuțul lor a contactat e-Coli după ce a consumat brânză românească, care fusese cumpărată dintr-un supermarket din Italia. Autoritățile italiene au introdus alertă pentru a nu se mai cumpăra acea brânză din lapte de oae. În realitate, firma româneascî acuzată produce brânză din lapte de vacă.

Sursa foto: dietetik.ro

De același autor

Related Articles