O veste bună pentru viitorii părinţi. Modificări privind concediul şi indeminzaţia lunară pentru creşterea copiilor

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi un proiect de lege prin care se elimină plafonul maxim al indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi aduce şi alte modificări semnificative legii în vigoare.

Persoanele care timp de doi ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului beneficiază de concediu pentru creşterea copilului timp de doi ani şi timp de trei ani pentru copilul cu handicap, prevede unul dintre articolele acestui proiect de lege.

Deputaţii din Comisia pentru muncă au stabilit, de asemenea, că indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni lucrate din ultimii doi ani, anterior datei naşterii copilului.

Indemnizaţia minimă nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat, iar plafonul maxim, de 3.400 de lei, pentru indemnizaţia pentru creşterea copilului a fost eliminat.

A fost eliminată şi opţiunea pentru mame de a sta acasă un an sau doi ani. Toate mamele pot sta acasă până când copilul împlineşte doi ani, arată Agerpres.

Proiectul de lege cu aceste modificări va intra la votul final în plen săptămâna viitoare şi ar putea intra în vigoare de la 1 iulie.

“Indemnizaţia se majorează cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naştere”, mai prevede proiectul de lege.

Potrivit acestuia, persoanele care se întorc la muncă înainte de perioada la care au dreptul la concediu pentru creşterea copilului beneficiază de veniturile supuse impozitării, adică de salarii, la care se adaugă un “stimulent de inserţie”, în cuantum lunar de 50% din indemnizaţia minimă garantată.

Foto: www.romaniatv.net

1 COMENTARIU

  1. uitativa in arhive si comparati datele … cum era sprijinita familia romanilor in comunism… rusineeeeeee celor ce mint si isi bat joc de familiile romanilor…

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles