Dezbatere pentru redresarea financiară a TVR. Cioloş: O televiziune publică este un câştig

Parlamentul a dezbătut mai bine de două ore situaţia Televiziunii Publice şi în final s-a ajuns la concluzia că ar exista două posibile soluţii de remediere pe termen scurt. Este vorba despre modificarea legii privind insolvenţa, astfel încât să poată fi aplicată şi la TVR; sau declararea falimentului Societăţii Române de Televiziune şi înfiinţarea unei noi structuri.

Este nevoie de măsuri urgente pentru a stopa actualele pierderi ale Televiziunii Publice, spune premierul Dacian Cioloş, care a exprimat disponibilitatea guvernului de a se implica în identificarea unor soluţii.

Ceea ce nu putem face, oricât am vrea, înainte de iulie, este să dăm bani acuma, în următoarele săptămâni, Televiziunii. Ar însemna să facem rectificare bugetară. Însă până atunci sunt câteva măsuri care ar trebui să fie luate pentru a închide robinetul risipei.

Decizia în cazul TVR aparţine Parlamentului – spune preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu.

Să găsim soluţia legală pentru ca Serviciul Public de Televiziune să poată intra în insolvenţă. Cel mai mare pericol sunt aceste executări silite.

Până la remediile pe termen mediu şi lung, prioritară este asigurarea salariilor angajaţilor din TVR – consideră preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, social-democratul Viorel Ştefan.

Un compromis ar trebui să genereze o situaţie excepţională, dată fiind situaţia excepţională că nu se pot plăti salariile şi oamenii care sunt angajaţi acolo n-au nici o vină.

Nici o soluţie financiară nu va fi eficientă pe termen mediu şi lung fără o restructurare dură a Societăţii Române de Televiziune – susţine preşedintele UDMR, deputatul Kelemen Hunor, care se declară împotriva comasării Televiziunii cu Radioul:

Eu aici n-aş discuta de Radio. Radioul merge bine. Haideţi să nu încercăm să facem dintr-un singur mort încă un alt bolnav care va muri încet-încet. Comasarea cu Radioul nu este o soluţie.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a subliniat că lipsa performanţei TVR nu este cauzată neapărat de legislaţie şi a lăudat Radioul Public, care funcţionează după aceleaşi norme, dar cu rezultate bune. Prevenirea intrării în incapacitate de plată a TVR este adevărata provocare la care Parlamentul şi Guvernul ar trebui să dea un răspuns, mai spune Călin Popescu Tăriceanu.

Guvernul încearcă să paseze responsabilitatea Parlamentului şi Parlamentul ar fi foarte fericit dacă ar veni Guvernul cu o soluţie şi între aceste două scaune cade Televiziunea. Cam asta-i situaţia.

Ministrul finanţelor, Anca Dragu, a anunţat că va analiza toate propunerile avansate în cadrul dezbaterii şi va reveni în Parlament cu posibile soluţii.

Directorul TVR, Irina Radu a declarat începând cu februarie nu se vor mai putea plăti contribuţiile la stat; că banii merg: 50% salarii, 20% datorii din trecut, cu 5% doar pentru programe; nici măcar 5 % dintre oameni nu se mai uită la TVR. Irina Radu a spus că TVR are nevoie de un Consiliu de administraţie, de o soluţie pentru stoparea executărilor silite, care în prezent nu permit ca angajaţii să primească salariile. S-a mai amintit că sunt peste un milion şi jumătate de scutiţi de taxa tv.
În 6 ani de zile, TVR a colectat de la telespectatori 560 de milioane de euro şi a plătit statului circa 100 de milioane de euro. Avem 100 de milioane de euro datorii la bugetul de stat, 50 de milioane datorii comerciale, 2.500 de salariaţi, cu 2.000 dintre aceştia TVR este în conflict. Conducerile din perioada 2008-2012 nu au respectat contractul colectiv de muncă, nu au acordat măririle de salarii prevăzute, au semnat un contract fără să facă o prognoză corectă asupra veniturilor TVR şi iată-ne acum, după 8 ani, plătind greşeli venite din trecut.

Cele mai citite

Related Articles