Ziua Serbiei marcată de bănățenii de pe ambele părți ale graniței

Ţara vecină de la sud-vest, dar şi minoritatea sârbă din Banat sărbătoreşte la 15 februarie Ziua Serbiei. Semnificaţia acestei zile este dublă. În primul rând se aduce aminte de prima răscoală, devenită apoi o reală revoluţie a poporului sârb împotriva dominaţiei turce.

Sub conducerea lui George Petrovic-Karageorge între anii 1804-1813 a fost o adevărată trezire a naţiei sârbe după trei veacuri de conducere otomană. Dar ziua aduce în memoria celor tineri şi prima constituţie sârbă de la 1835. Pentru acei ani era o construcţie legislativă de cea mai actuală modernitate, devansând multe state ce azi se cred avansate.

Cu prilejul zilei Serbiei, la Timişoara a avut loc o sărbătoare inedită. Cu două zile mai devreme, s-a ţinut un atelier de creaţie populară unde, pe viu, toţi cei interesaţi au putut să vadă cum se lucrează artizanatul autentic. Amintim că, la Uzdin, în districtul Banatului de Sud, există o puternică aşezare de conaţionali ce păstrează încă vii spiritul şi obiceiurile româneşti.

Sursa: banatulazi.ro

Sursa foto: Agerpres

Cele mai citite

Related Articles