[VIDEO] Imagini unice de la Revoluţia din Decembrie 1989, filmate la Timişoara

16 decembrie 1989 este ziua în care, cu 24 de ani în urmă, s-a născut sloganul revoluţiei: „Azi în Timişoara, mâine-n toată ţara!”. În decembrie 1989, sute de oameni din Timişoara au avut curaj să iasă în stradă pentru a striga împotriva regimului.

Preţul plătit a fost dureros: zeci de morţi şi sute de răniţi. 16 decembrie 1989 este ziua în care sute de oameni s-au adunat în faţa Bisericii Reformate din Piaţa Maria pentru a se opune unui ordin de evacuare a pastorului Laszlo Tokes. În Piaţa Maria se adunaseră sute de timişoreni. Acolo, un tânăr a oprit un tramvai şi a strigat: „Jos Ceauşescu!”. Alţi oameni i-au urmat, strigând „Libertate!”. Mişcările de protest s-au extins, grupuri din ce în ce mai numeroase şi compacte şi-au făcut apariţia mai peste tot în oraş. Glasurile au prins putere. Spre seară au avut loc primele ciocniri între forţele de Miliţie şi Securitate. Forţele de represiune au trecut la arestări, iar zeci de manifestanţi au fost bătuţi crunt.

Citeşte şi: Societatea Timişoara cere desecretizarea documentelor Revoluţiei din 1989

Sunt momente care nu pot fi uitate. O filmare postată de Marius Mihoc pe blogul său arată cum s-au petrecut faptele, filmare pe care la rândul său a primit-o de la Victor Văsui fiind realizată de doctorul Ioan Băcean.

Marius Mihoc, născut la Timişoara în 1968 şi a participat la Revoluţia din decembrie 1989. În 16 decembrie 1989, a fost arestat şi a petrecut o săptămână la închisoare, scăpând de acolo după căderea lui Ceauşescu. Întîmplările sunt relatate în cartea sa „Falsificatorii istoriei” (1994).

Este prezentată ziua de 21 decembrie 1989 cam pe când eșua mitingul lui Ceaușescu de la București.

Coloană de manifestanţi în 20 decembrie 1989 la Timişoara, pe bulevardul Eroilor. Filmată dintr-un bloc din zona stadionului.

Filmare din noaptea de 21/22 decembrie 1989, în timpul Revoluţiei din Timişoara, din Piaţa Operei şi dinăuntrul clădirii Operei.

Filmări preluate de pe mariusmioc.wordpress.com.

De același autor

Related Articles