Dați un leu pentru… alesul meu!

Necaz mare frațilooor, necaz mare în lumea politică! Doamne unde am ajuns, ce s-a întâmplat cu noi, ce vremuri tulburi ne așteaptă? Unde s-a mai pomenit în lumea asta mare așa ceva?

Dar gata cu văicăreala, cu lacrimile, plânsul și bocitul, trecem la lucruri serioase: 12 milioane de euro, sau mai pe românește 54 de milioane de lei; la atât se ridică datoria partidelor politice. Datorii la stat, la firme private, sătule să tot aștepte de 4 ani plata datoriilor pentru campaniile anterioare. Atâta doar că ele, partidele, nu prea au chef să plătească; deh, altă clasă socială, NU?

Mai pe față, mai pe ascuns, cele două partide mari PSD și PNL-ul cu PDL-ul la pachet, mări se vorbiră și se sfătuiră, ca mai pe-nserat, lăgea să o dea, la modificat; legea finanțării partidelor politice, astfel încât să poată trece cu bine peste campaniile electorale din acest an, după care…..după care mai vedem noi.

Acum spuneți și dumneavoastră: cât de normală este o astfel de măsură, sau o alta, la fel de probabilă, de trecere a acestor restanțe financiare la gaura neagră a bugetului de stat. Nu spun că s-au furat bani pentru campaniile electorale anterioare, atâta doar că nu prea pușcă ce au cheltuit cu ce au încasat. Datoriile s-au adunat, iar creditorii plâng.

Ce e de făcut? Ce e de făcut altceva decât ștergerea datoriilor printr-o modificare a legii, chiar de către pârâți? Simplu: păi dacă nenea Gheorghe are o datorie la bugetul de stat de doi lei, la fel ca salariul românilor, vine ANAF-ul și închide tot. Dacă e vorba de datorii de 54 de milioane de lei, ANAF-ul tace.  Cred că mult mai logic și normal, ar fi ca toate partidele cu datorii, să nu mai aibe voie să-și înscrie candidații în alegeri; fie ele locale sau parlamentare. Măsura ar conduce ori la o achitare a tuturor restanțelor de către partide, din pământ din iarbă verde, tot vor găsi bani; ori o asanare a clasei politice, o primenire a ei cu alte formațiuni existente pe eșicherul politic.

Oare cum s-ar desfășura alegerile fără partidele bine înfipte în fragila noastră democrație de tip dâmbovițean? Va fi mai bine sau mai rău pentru cetățean? Nu știu și probabil nu voi afla niciodată. Așa că nu mai trageți de timp, scotociți bine prin portofel și haideți să dăm câte un leu, pentru….alesul meu.

Dan Agache

foto www.ivoline.ro

Cele mai citite

Related Articles