Galeria Direcţiei pentru cultură Caraş-Severin organizează joi, 14 ianuarie o expoziţie aniversară de excepţie dedicată artistului plastic cărăşan.

Reprezentant al artei naive, pictorul Gustav Ioan Hlinka s-a născut la 6 iunie 1947 în localitatea Steierdorf-Anina din judetul Caraş-Severin. A urmat cursurile primare şi gimnaziale şi şcoala profesională din Oraviţa. Încă din această perioadă a participat la expoziţiile organizate la sfârşit de an şcolar, talentul său în arta desenului fiind remarcat şi îndrumat de profesorul de desen Mariana Grozav.

hlinka (2)

În anul 1969 urmează cursurile serale ale Şcolii de Artă din Reşiţa, pe care le absolvă în 1972.

Talentul său este mai pregnant în: peisagistică, grafică, acuarelă, pictură naivă şi artă modernă. Debutează cu lucrări de grafică în tuş, tempera şi ulei din anul II al Şcolii de Artă din 1971. Artistul s-a bucurat de atenţia publicului amator de artă, atât în ţară cât şi în străinătate. A participat la numeroase expoziţii de grup şi expoziţii personale la care a avut un mare succes. Pictorul Gustav Ioan Hlinka activează în asociaţii şi fundaţii printre care: Societatea Numismatică Română, Asociaţia Filatelică Caraş-Severin, Asociaţia Judeţeană a Artiştilor Plastici Amatori (1976-1988), Membru fondator al Cenaclului ,,Nicolae Popescu” din Reşiţa (1988) şi ocupă funcţia de vicepreşedinte al cenaclului în perioada 1991-1995, membru al Fundaţiei Artei Naive Universale, Preşedinte al Grupării pictorilor de etnie germană din Reşiţa începând din anul 1996, membru fondator şi vicepreşedinte al Fundaţiei de Artă Naivă Vintilă Arplana. Participa la numeroase expoziţii de grup în diferite oraşe: Reşiţa, Bucureşti, Băile Herculane, Caransebeş, Piteşti, Turnu-Severin, Iaşi, Timişoara, Bacău, Galaţi, Cluj, Gărâna şi Topliţa.

hlinka (3)

Importante sunt lucrările: “În oraş”, “La cules”, “Iarna geroasă”, “La patinaj”, “Ştiuletele”, “Paznicul ciupercilor”, “Iarna”, “Biserica de la Gărâna”, “Primăvara”.

Pictorul Gustav Ioan Hlinka participă şi la expoziţii de grup organizate în străinătate: Bielefeld Hepper din Germania (1992 şi 1994), Expoziţia româno-germană ,,Heimat” de la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa (1993), Expoziţia omagială La Fontaine de la Caen Franţa (1995), Expoziţia de la Galeria particulară de la Saarbrucken din Germania (2004).

hlinka (4)

Registrul său pictural, cu deosebire peisajele şi naturile moarte, au determinat bune aprecieri din partea cronicarilor de specialitate. În ceea ce priveşte contribuţia la strălucirea artei naive cărăşene nu putem trece peste participările sale cu lucrări la saloanele internaţionale de artă naivă. Lucrările poartă aceeaşi marcă a determinărilor cromatice vesel-tragice, recuperarea unor tipologii ale tradiţiei în secvenţe dominate de ideea naivă, de exprimarea voluntaristă a vieţii satului bănăţean de munte”, sublinia Prof. dr. Ionel Bota – poet şi critic de artă.

hlinka (5)

Premii şi distincţii primite de pictorul Gustav Ioan Hlinka: Premiul III la Expoziţia Judeţeană (1977), Premiul II la Expoziţia Interjudeţeană (1979), Premiul II pentru pictură la Expoziţia Naţională (1981), Premiul III pentru grafică la Expoziţia Naţională (1981), Premiul II pentru pictură la Expoziţia Naţională (1981), Premiul I şi Titlul de laureat pentru pictură la Expoziţia Naţională (1983), Medalia de argint a oraşului Bielefeld Hepper din Germania (1992), Placheta oraşului Neumarkt în Steiermark/ Austria (1993), Premiul “Eminescu şi titlul de Cavaler al Ordinului Cultural, Eminescu 1868-Oraviţa” (2006). De asemenea, participă la tabere de creaţie la: Băile Herculane, Oraviţa, Topliţa, Gărâna etc.

hlinka (7)

Participă cu lucrări la Saloane Internaţionale de Artă Naivă: de la Bucureşti (1999 şi 2003) şi Bacau (2002).

hlinka (10)

Gustav Ioan Hlinka deschide expoziţii personale mult apreciate care au avut loc la: Casa de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa (1980), Sala de expoziţii a Hotelului Minerva de la Băile Herculane (1989), Sala de expoziţii a Clubului Minier de la Anina (1992), Sala de expoziţie a Băncii Raiffeisenbank Neumarkt-Scheifling din Neumarkt în Steiermark din Austria (1993), Sala de expoziţie a şcolii primare de la Bielefeld-Brake din Germania (1993), Expoziţia de la Biblioteca Judeţeană “Paul Iorgovici” de la Reşiţa (1994), Sala de expoziţie a Băncii Raiffeisenbank Neumarkt-Scheifling din Neumarkt in Steiermark din Austria (1995), Galeria Direcţiei pentru Cultură din Reşiţa (1997 şi 1998), Expoziţia din Holul Teatrului Vechi din Oraviţa (2000), Galeria Directiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, omagierea a 30 de ani de activitate expoziţională din Reşiţa (2001), Expoziţia de la Centrul Social “Frederic Ozanam” cu lansarea de artă naivă Doina&Gustav Hlinka (2004), Expoziţia de la Teatrul Mihai Eminescu din Oraviţa (2006), etc.

hlinka (6)

Lucrările sale fac parte din mari colecţii de la importante muzee precum: Muzeul de Artă Naivă din Piteşti, Castelul Forchtenstein Casa Europei “Karl Brunner” din Austria, Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, Primăria oraşului Bielefeld Hepper din Germania, şi altele.

Pictorul Gustav Ioan Hlinka nu vrea numai să placă cu lucrările sale, el vrea să şi adreseze un mesaj celor din jur ca expresie a crezului său artistic. Se simte atras de natură şi a arătat asta într-o manieră deosebit de personală şi artistic naivă. Peisajul se naşte în pictura naivă a lui Gustav Hlinka ca un gen deosebit”, subliniază publicistul Titus Crisciu.

hlinka (9)

În cadrul evenimentului organizat la Galeria Direcţiei pentru cultură Caraş-Severin, Doina Hlinka – soţia plasticianului va prezenta cu prilejul Zilei culturii naţionale a României, expoziţia de filatelie intitulată „Mihai Eminescu – Luceafărul poeziei româneşti”, cu exponate din colecţia proprie. (Hardy Cvoica)

Sursa info: http://cultural.bzi.ro

Surse foto: fineartamerica.com, viitor.3x.ro, crucitagutierrezsegovia.blogspot.com, uniuneaartistilorplastici.ro

12570969_10205655059597347_2073586140_n