Ion Luca Caragiale – „cea mai interesantă simbioză dintre o mare inteligență și nestatornicia unui caracter dificil”

972

Ion_Luca_Caragiale_-_Foto03

Radio România Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalitati din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizările lor.
100 de români care, prin creativitate, muncă și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.

Astăzi vi-l prezentăm pe Ion Luca Caragiale, dramaturgul român născut pe 13 februarie 1852, în comuna Haimanale, județul Prahova, Țara Românească.
Numele Caragiale este și acum, la un secol și jumătate distanță, sinonimul excelenței ca dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist.

Spre deosebire de contemporani precum Eminescu, opera lui Caragiale a avut parte de recunoaștere încă din timpul vieții sale, însă drumul său nu a fost în niciun caz pavat cu flori … Caragiale a fost criticat și desconsiderat în aceeași măsură în care s-a bucurat de succes.

Până la urmă, deși a scris doar nouă piese de teatru, faptul că a reușit să reflecte cu acuratețe realitățile, limbajul și comportamentul românilor l-a făcut cel mai apreciat dramaturg al acestei țări, o dovada de netăgăduit fiind influenta operei sale asupra altor dramaturgi de impact, precum Eugen Ionesco.

În mod sigur Caragiale nu a fost un om ușor de înțeles de către contemporani, cu atât mai puțin unul care să se facă plăcut.
Activitatea politica l-a pus mai mereu în centrul conflictelor de pe urma cărora s-a văzut nevoit să renunțe în timp la tot ce a însemnat carieră pentru el.

Ca director al Teatrului Național din București a rezistat un singur an, deși beneficia de sprijinul necondiționat al lui Titu Maiorescu.

Ca jurnalist a ales permanent drept armă ironia, o alegere prea puțin înțeleasă, care a lăsat societății din epocă impresia unui ziarist alunecos ce-și urmărește mai degrabă propriile interese decât îndreptarea relelor ce-l deranjează.
Prea târziu foștii colegi din Junimea au înțeles că, spre deosebire de Eminescu de exemplu, care vedea în gazetărie o misiune civică directă, Caragiale și-a asumat gazetăria ca pe o pedagogie cumulativă care, prin prezentarea tăioasă a aspectului social bolnav, lupta în propriu-i fel pentru îndreptarea tuturor relelor.

Deși nu a avut parte de soarta dramatică a lui Eminescu, Caragiale nu a fost nici el un învingător deplin…
Drumul românului ce se trăgea din neamuri grecești a cunoscut permanenta sinusoidă a destinelor balcanice care alternează permanent între repere antagonice.

Ion Luca a reușit ca jurnalist, politician, scriitor, poet și afacerist în aceeași măsură în care a cunoscut amarul eșecului în aproape toate activitățile sale.

Poate tocmai de aceea nu doar o data Caragiale a cochetat cu ideea exilului. Fie ca era vorba de Brașov, de Sibiu, ori de Berlinul în care a și încetat din viață, cel mai mare dramaturg român a simțit permanent nevoia de a fugi din calea societății pe care o viată întreagă a satirizat-o.

Nu a considerat asta o înfrângere…a fost doar realitatea ironică a vieții sale…să încerci, sa fii pe punctul să reușești și să te retragi.

Aici găsim de fapt genialitatea lui Caragiale, în transpunerea clinica a vieții în artă. Să nu fii niciodată Cezar până la capăt, să rămâi doar purtător al unei scrisori pierdute, doar revoluționar al unei lupte ce nu se poartă, să simți permanent că poți reuși însă mai tot timpul să răsune în urma personajului tău doar râsul publicului încântat de un destin tragicomic.

Ca epitaf rămas posterității sunt gândurile lui Titu Maiorescu, protectorul și îndrumătorul sau multă vreme, cel care îi scria lui Duiliu Zamfirescu: „Caragiale reprezintă cea mai interesantă simbioză dintre o mare inteligență și nestatornicia unui caracter dificil și imprevizibil”…

V-am prezentat astăzi activitatea lui Ion Luca Caragiale în cadrul proiectului “Eu aleg România – 100 de români pentru istoria lumii”.
Maine Radio Romania Regional vă propune să cunoașteți o nouă personalitate care a marcat știința sau cultura mondială.

Eualegromania.ro