Dacă nu e pentru DNA…..adio cercetare!

cercetare

Ne place mereu să pretindem că suntem ceea ce nu am fi de fapt: cei mai cei, dintre cei mai cei, poporul ales, nația din Grădina Maicii Domnului, buricul pământului și câte și mai câte. Adevărul este că ne-am umplut de julituri și vânătăi de cât ne batem cu cărămida în piept de cât de frumoși și deștepți suntem noi, când în realitate situația e diametral opusă. Întrebarea e, când vom realiza acest adevăr?

Am mai doborât un record negativ, dacă și ăsta e un motiv de mândrie: suntem pe ultimul loc în UE, în ceea ce privește sumele din PIB alocate cercetării și dezvoltării: 0,38% cu mult sub media europeană de peste două procente și de 8 ori mai puțin decât țările nordice.

Cui să-i pese de cercetare, când destinul României e pecetluit la întâlniri de taine prin alte capitale europene? Pe cine să intereseze o mână de oameni cu capete luminate care știu, vor, dar nu pot să ne scoată din acest marasm economic în care ne afundăm zi de zi, de aproape 26 de ani, din lipsă de fonduri pentru cercetare. Rezultatule sunt vizibile de pe lună: nu avem tehnologii compatibile extracției aurului din munții noștrii; nu putem extrage gazele naturale și petrolul din Marea Neagră, dar le dăm pe tavă această posibilitate canadienilor, americanilor și rușilor, care vor extrage în comun; importăm tot felul de utilaje și tehnologii, când toate acestea s-ar putea realiza în România, oferim tinerilor inteligenți din țara noastră o singură alternativă, aceea de a emigra în țări care știu, pot și vor să se folosească de mintea lor creatoare.

Pe cine mai interesează astăzi, dintre cei care ne conduc vremelnic, că mai avem oameni capabili, cercetători, inventatori, specialiști în diverse domenii de activitate, care, din lipsa alocărilor bugetare pentru cercetare nu mai realizează nimic. Și ne mai mirăm că am ajuns unde am ajuns; ne mai intrigă faptul că râd de noi, mai pe față, mai pe ascuns, toate națiile civilizate.

Poate dacă era vorba de cercetare la DNA, lucrurile s-ar schimba cu 180 de grade, nu de alta, dar au o teamă politicienii noștri de acest DNA, ceva ce nu ai mai văzut. De ce oare? Cum să te dezvolți, cum să performezi, cum să inovezi și să inventezi când nimeni nu-ți acordă credit și șansă.

Mereu s-a dori ca românii să fie cât mai proști, cât mai înapoiați, cât mai săraci, cât mai manevrabili până la urmă. Oare câți din politicienii noștrii ar fi aleși în țări civiliate precum Marea Britanie, Franța, Germania, Olanda, dacă în campania electorală ar sări cu o pungă de zahăr, o sticlă de ulei sau cu o găleată la electorat?

Găsim bani pentru studii și proiecte utopice, sau rău intenționate doar de dragul de a mai roti niște bani de la stat în buzunarele unora; ne amanetăm bogățiile, rezervele naturale și viitorul până la urmă, pentru o găleată, un fular sau o umbrelă, dar nu găsim resurse necesare pentru a investi în cercetare, alta decât cea de la DNA, care trebuie să recunoaștem, cercetează. Cu ce rezultat nu am văzut încă, dar cercetează.

Dan Agache

Sursă foto: carafacumiere.ro

De același autor

Related Articles