Secretar de stat în Ministerul Sănătății, reținut pentru luare de mită

-DNA-sigla-logo

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 16 noiembrie 2015, a inculpaţilor:

 

ŢUCMEANU ALIN IULIAN, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, cu privire la săvârşirea infracţiunilor:

  • luare de mită
  • complicitate la dare de mită (două infracţiuni)

şi VODISLAV CRISTINEL – SPIRIDON, reprezentant de fapt al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de dare de mită.

 

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada iulie – noiembrie 2015, inculpatul Ţucmeanu Alin Iulian, în calitate de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a acceptat promisiunea unei sume de bani neprecizată din partea inculpatului Vodislav Cristinel Spiridon, pentru a aproba finanţarea unui contract privind achiziţia de aparatură medicală, în valoare de 2.207.100 lei plus TVA, subsecvent acordului cadru încheiat între o unitate spitalicească şi societatea reprezentată de acesta din urmă.

         Totodată, inculpatul Ţucmeanu Alin Iulian, l-a ajutat pe inculpatul Vodislav Cristinel Spiridon să ia legătura cu persoanele abilitate să încheie acel contract şi a insistat pe lângă acestea în acest sens, asigurându-le de ”seriozitatea” omului de afaceri şi de faptul că acesta își va onora promisiunea de a le remite suma totală de 60.000 de euro.

În cauză, se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

       Inculpaţilor Ţucmeanu Alin Iulian şi Vodislav Cristinel – Spiridon li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentaţi la data de 17 noiembrie 2015, Tribunalului Bucureşti, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

   BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

De același autor

Related Articles