Ponta-sedinta-de-guvern

Un vechi proverb românesc spune cam aşa: „Câinii latră, ursul merge”. Altfel spus, ursul, sau varianta sa umană, cel mai tare şi mai puternic, nu se lasă influenţat de mârâielile unor căţei şi nici nu se sperie de lătrăturile unor câini; îşi vede nestingherit de treabă.
Am citit un articol în care era consemnată activitatea parlamentarilor de ieri. Mai exact, Camera Deputaţilor a adoptat cu 311 voturi „pentru”, 7 abţineri şi doar un vot „împotrivă”, ordonanţa de guvern prin care se măresc cu 25% salariile din sănătate, dar şi cu 10% salariile bugetarilor, dacă nu au beneficiat anterior şi de alte majorări, aşa cum stabileşte un amendament al PSD. Altfel spus, ce am zis, am şi făcut.
Nu e rău, având în vedere nivelul mic de salarizare din România. Parafrazând-ul pe Caragiale, am putea spune, “după buget coane Fănică, după buget”. Mai mult, probabil nu se poate acum, pentru că tot acum, situaţia economică s-a îmbunătăţit şi la alte categorii de personal. Pe lângă medici, au mai crescut salariile şi în administraţii, a crescut şi salariul minim pe economie, s-au reîntregit salariile tăiate în perioada guvernării Boc, s-a dublat şi alocaţia, va scădea TVA-ul din ianuarie. Până la urmă sunt bani pe care guvernul Ponta i-a dat, nu i-a luat. Mulţi vor spune că toate acestea s-au făcut pentru imagine, că e vorba de capital electoral şi câte şi mai câte. De o săptămână, PSD-ul nu mai e la guvernare şi va fi înlocuit de un executiv format din tehnocraţi; cu toate acestea, parlamentarii PSD şi-au respectat promisiunea şi au dat. E drept că şi liberalii s-au raliat la acest gest, dar ceea ce a făcut ieri Camera Deputaţilor, a fost să valideze prin lege, o hotărâre a guvernului Ponta.
Aceasta mă îndeamnă să gândesc altfel puţin despre ei. Acum chiar nu mai aveau nici un interes; nici de imagine, nici de credibilitate, nici dorinţa de a câştiga capital electoral. Pur şi simplu puteau adopta metoda foarte des folosită de guvernările post-decembriste: După mine potopul. Care potop s-a văzut în multe cazuri la plecarea unui executiv din funcţie.
Au vrut să facă ceva şi au făcut. Se pare că nu au făcut foarte bine, din moment ce strada a spus plecaţi; şi duşi au fost. Acum e rândul tehnocraţilor să facă altceva şi mai bine şi aşteptăm ca acest lucru să se întâmple. Mai aşteptăm de asemenea ca viitorul executiv, ce va urma guvernului Cioloş, un guvern politic, să-şi asume lucruri şi mai bune pentru România şi să le pună în practică. Pentru că altfel, degeaba am vrut schimbare.

Dan Agache

Sursă foto: www.enational.ro