Românii nu au încredere în justiţie!

justitie1Mai mult de jumătate dintre români nu au încredere în justiţie. Asta şi din cauza numeroaselor cazuri de corupţie în care sunt implicaţi judecători şi procurori.  În timp ce ar trebui să fie un exemplu de corectitudine, mulţi ajung să ia mită şi să abuzeze de funcţia pe care o deţin.

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri în Caraş-Severin a fost al fostului procuror al Secţiei Urmărire Penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalului Caraş-Severin, Viorel Vasile, care a fost condamnat definitiv la zece luni de închisoare de Curtea Supremă de Justiţie. El a fost acuzat că a luat mită 1.200 de lei pentru a da o soluţie favorabilă într-un dosar privind săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. Mai mult decât atât a primit de la o altă persoană două pungi cu ciuperci şi un animal sacrificat pentru consum (caprină), motivul fiind aceelaşi.

Fostul vicepreşedinte al Curţii de Apel Timişoara Cătălin Şerban a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru rolul infracţional jucat în dosarul insolvenţei Moldomin. Acesta a fost eliberat la începutul acestui an. El a fost trimis în judecată de DNA, în 2012, pentru că a pretins de la doi cetăţeni sârbi, prin intermediul altor inculpaţi din dosar, suma de 60.000 euro, iar ulterior a primit cu ajutorul acestora 50.000 euro. Acesta a lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor ce aveau spre soluţionare două dosare aflate în faza recursului pe rolul CA Timişoara, pentru a-i determina să respinga căile de atac formulate.

Cel mai recent caz este al judecătorului  Nicuşor Maldea de la Tribunalul Caraş-Severin, aflat în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat că a primit mită 80.000 de euro pentru a admite cererile de intrare în faliment formulate de două societăţi comerciale.

Şi exemplele nu se opresc aici.  Procurorul Valentin Cârstea, de la Parchetul Tribunalului Caraş-Severin este acuzat de luare de mită, fals intelectual şi trafic de influenţă. Acesta a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie în timp ce lua mită de la un student, acest fiind şi profesor de drept la Universitatea din Lugoj.

Vorbim astăzi despre încrederea în judecători şi procurori în condiţiile în care în 25 octombrie este Ziua Europeană a Justiției Civile, zi ce are ca scop de a aduce justiția mai aproape de cetăţeni şi pentru a-i informa cu privire la drepturile lor.

Citeşte pe aceeaşi temă:

Strigător la cer! Judecătorul Maldea obliga grefierii să consemneze date fictive

 

De același autor

Related Articles