Eu, de ce fumez?

kakqrr9udc

Fumatul este una din cauzele majore de îmbolnăvire şi mortalitate în întreaga lume, fiind ştiut că speranţa de viaţă a unui fumător este cu 5 – 20 de ani mai mică, iar aceasta depinde dacă se îmbolnăveşte sau nu din cauza fumatului.

Fumatul poate produce numeroase boli la nivelul plămânilor – boli pulmonare obstructive cronice, tusă cronică, insuficienţă respiratorie. La nivel cardiovascular este un factor major de risc de apariţie a bolii coronariene şi aterosclerozei. Este unul dintre cei mai importanţi factori de risc ai apariţiei cancerului bronhopulmonar, dar şi al altor tipuri de cancer – cavitate bucală, laringe, faringe, esofag, pancreas, vezică urinară, rinichi, stomac, col uterin. Pe lângă acestea mai poate fi cauza de moarte subită, cataractă, infecţii respiratorii, ulcer gastric şi nu de puţine ori de decese la vârste tinere.

De ce fumăm? Nu e uşor de răspuns la această întrebare: din prostie, din obişnuinţă, de plăcere, pentru că nu mă pot lăsa, sunt doar câteva dintre răspunsurile fumătorilor la această întrebare. Statul admite consumul acestui drog “legal”, dar acuză fumătorii pentru risipirea a milioane de euro pentru tratarea bolilor conexe fumatului. În acelaşi timp, tot statul, câştigă miliarde de euro din comerţul cu ţigări.

Atât fumătorii cât şi nefumătorii sunt de acord că nu e bine să fumezi; şi cu toate acestea, continuăm să ne întrebăm retoric ce-i drept: Eu, de ce fumez?

 Sursă foto: culturism.ro

Cele mai citite

Related Articles